Wykonanie
Mam czasami takie dni, że po prostu MUSZĘ zjeść coś słodkiego. Najgorzej jeśli właśnie w te dni, kiedy nie
mogę pójść do sklepu a domowe zapasy już wyjedzone. Na całe szczęście są jeszcze miejsca, gdzie można znaleźć inspirajcę do samodzielnego zrobienia tego czegoś na co ma się ochotę. Tak było właśnie i w sobotę. Jak zobaczyłam u Grumków i Olci te
ciasteczka to zakasałam rękawy i pomimo braku kilku składników zrobiłam. Nie żałuję,
ciasteczka są rewelacyjne, z lekko karmelowym posmakiem, no i do tego te ziarenka
wanilii. Aż musiałam je Wam pokazać.
Składniki:300 g
płatków owsianych100 g granoli115 g
migdałów w płatkach115 g
orzechów laskowych (nie dałam)50 g suszonych
wiśni (nie dałam)50 g
suszonych żurawin (dałam podwójną porcję)175g
miodu25 g
masłapół łyżeczki
cynamonu1
laska waniliiszczypta
soli50 g
białej czekolady (nie dałam)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posiekać
orzechy. Wsypać do miski
płatki owsiane, granolę,
migdały,
orzechy i
suszone owoce i wymieszać. Stopić
masło w rondlu.
Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i dodać do
masła. Wsypać
cynamon i
sól i wlać
miód. Wymieszać i podgrzewać ok. 3 minut. Wlać płyn do suchych składników i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć mieszaninę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgarnąć i wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika na 8-15 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, ponacinać nożem kratkę wielkości
ciastek i odstawić na 30 minut. Umieścić
białą czekoladę w szklanej misce, postawić na garnku z lekko wrzącą
wodą i stopić na parze, mieszając od czasu do czasu. Masę na blasze polać
czekoladą, wyłożyć na deskę i pokroić na
ciastka.
/wydrukuj przepis/