Wykonanie
Chodźcie, chodźcie na śniadanie. A jakie lubicie najbardziej? Co podalibyście na "polskie śniadanie" gościom ze
słonecznej Italii? Ja właśnie szykuję stół, który pełen będzie
polskich produktów, takich, których być może nie znają w Mediolanie. Smaków, w których mają szansę się zakochać. Chcę podać prosto, jak najprościej. Królować ma smak, niekoniecznie okupiony godzinami w kuchni i wsparty najwyższymi umiejętnościami kulinarnymi. Mniej, znaczy więcej, czyż nie? Na moim
śniadaniowym stole będzie polski
twaróg z
chipsami z
owoców i warzyw i razowcem na zakwasie oraz waniliowa owsianka z
jabłkami w cydrze . Zapraszam, częstujcie się.
Często piszę tu i ówdzie o tym, jak bardzo lubię słuchać Trójki, mojego "wychowawcy muzycznego" od dnia, gdy skoczyłam 13 lat. W Trójce dużo, dużo słycham polskiej muzyki. Autorskich audycji muzycznych, Oddycham Trójką. Codziennie, od brzasku do zmroku. A Wy?Posłuchajcie dziś ze mną hipnotycznego "Zostań" Korteza i niech ten dzień będzie lepszy, najlepszy!W 2015 roku bardzo bardzo kibicuję wszelkim działaniom, które podejmuje
PARP promując Polskę na ExpoMilano2015 . Szczególnie bliskie mi są świetne (sic!) inicjatywy kulinarne wokół Expo. Widzieliście zjawiskowo piękną i ciekawą książkę " Apetyt na Polskę " ? (klik, tu można ją bezpłatnie ściągnąć jako ebook).Jednym z kolejnych etapów promocji polskiej kuchni w Mediolanie jest konkurs skierowany do autorów blogów kulinarnych . 10 blogerów z Polski i 10 blogerów z Włoch otrzymało paczki z polskimi produktami (po 20 produktów), które miały być wykorzystane w stworzeniu przepisów na 4 potrawy - śniadanie zupa/przystawka, danie główne i deser. Szalenie to ciekawe obserwować jak do tematu podchodzą Włoszki (tak tak, same kobiety) i
Polki plus jeden polski
męski "
Rodzynek".Od kilku lat rośnie we mnie gdzieś w środku Duma, taka przez duże "D" z naszego dziedzictwa kulinarnego, z tego, że mamy światu coraz więcej do pokazania i to nie tylko na własnym podwórku, w kuchni, czy sklepie, ale coraz więcej
polskich produktów najwyższej jakości jest eksportowanych w świat. Wszelkie projekty związane z promowaniem
polskich produktów, naszych najlepszych smaków wspierają naszą widzialność w Europie, dostępność
polskich smaków na półkach sklepów i w gastronomii. Jakże łatwo w Polsce kupić dobrej jakości oryginalną grecką
fetę,
szynkę parmeńską, czy oryginalny
parmezan. Także my mamy wiele rewelacyjnych produktów wartych wypromowania!
Ku mojej wielkiej radości, dołączyłam do projektu, w którym 10
polskich i 10 włoskich blogerów ma za zadanie pokazać światu po 4 potrawy przygotowane z wykorzystaniem naszej "chluby narodowej" . Na liście produktów, które mamy do wykorzystania są:
kiełbasa lisiecka i
kabanosy (te strzelające przy przełamaniu), podkarpacki
miód spadziowy (genialny!), moja ukochana
fasola wrzawska, niezwykły
olej rydzowy z lnianki siewnej, są trunki - Cydr Chyliczki, który odkryłam niedawno,
miód pitny dwójniak,
wódka orkiszowa i
likier z
czarnej porzeczki. Są
sery -
oscypek i rewelacyjny wielkopolski
ser smażony, jest
kasza jaglana, jęczmienna i
płatki owsiane, są też skarby z
owoców i warzyw - suska sechlońska,
konfitura z czarnego bzu, powidła strzeleckie (ze
śliwek),
buraczki,
jabłka i
suszone grzyby.Całość projektu jest w formie konkursu, w trakcie którego można głosować na swoich ulubionych twórców kulinarnej blogosfery, na ich propozycje, albo po prostu na najciekawsze wymyślone przez nich potrawy. BARDZO Was namawiam, zajrzyjcie na stronę konkursu, zobaczcie 20
polskich i włoskich propozycji na śniadanie, są rewelacyjne!Polscy autorzy blogów proponują dania słodkie i wytrawne -
śniadaniowe ptysie (to od Antoniny z Burczymiwbrzuchu), smażoną
kaszankę (haha, of kors to propozycja faceta Emotikon
wink serwuje
Jaja w kuchni , kuszące racuchy z
oscypkiem od Ani z Everyday Flavours, Ania z
Czosnek w Pomidorach zaproponowała bajgle z
czarnuszką,
Magda i Adam z Crust and Dust zapiekane
jajka z
kurkami,
Magda z daretocook.pl zrobiła cuda z jaglanki,
oscypka i
jabłek. Ode mnie jest też jeden, skromny przepis - waniliowa owsianka z
jabłkami w cydrze, taka jesienna z młodymi
orzechami włoskimi, sycąca i poprawiająca KAŻDY dzień (przepis niżej).Zajrzyjcie proszę, popatrzcie co fajnego przygotowaliśmy. Obserwujcie dalsze etapy konkursu, któremu patronuje i wspiera merytorycznie Magazyn Usta . Podzielcie się
linkiem ze znajomymi. Nie namawiam na głosowanie na mnie, gdyż nie było moim zamiarem zbieranie "lajków", a raczej zainspirowanie Was oraz odbiorców ExpoMilano2015 i rozbudzenie "apetytu na Polskę". To co, zajrzycie? zagłosujecie na najfajniejsze danie
śniadaniowe ? klik klik klik głosować można codziennie.
Gęsta, kremowa owsianka waniliowa podawana z polskimi
jabłkami karmelizowanymi w miodzie i cydrze oraz młodymi
orzechami laskowymi to esencja Złotej Polskiej Jesieni o poranku. Tak chcę, żeby pachniała Złota Polska Jesień - już nieco szeleszcząca, błyskająca złotem i czerwienią, wciąż ciepła, rozplatająca pajęczyny babiego lata we włosach. Wrześniowe
jabłka przez chwilę karmelizowane i duszone w miodzie z cydrem pozostają jędrne, słodkawe i wręcz rozpływają się w ustach w połączeniu z kremową, sycącą owsianką na wiejskim
mleku. Zwieńczeniem smaku są chrupiące, wilgotne
młode orzechy laskowe oraz intensywny w smaku
miód spadziowy z Podkarpacia.Waniliowa owsianka świetnie też smakuje w temperaturze pokojowej, można ją spakować do słoika i zabrać do pracy na drugie śniadanie.Waniliowa owsianka z
jabłkami karmelizowanymi w miodzie i cydrze w tym przepisie wykorzystałam trzy produkty z listy:
płatki owsiane górskie, polskie
jabłka, podkarpacki
miód spadziowy i Cydr Chyliczki3 kwaśno-
winne, jędrne
jabłka np. ligol1 łyżka najlepszego
masła1/2
laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z
waniliiodrobina skórki otartej z
cytryny1 łyżka podkarpackiego
miodu spadziowego100ml wytrawnego cydru
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki, a następnie przez 2 minuty przesmaż w rondlu na rozgrzanym
maśle. Dodaj ziarenka wyskrobane z
laski wanilii lub pastę
waniliową,
skórkę z cytryny,
miód i cydr. Duś na maleńkim ogniu ok 5-7 minut (ważne, by
owoce pozostały jędrne i nie rozpadły się). Wyjmij
jabłka do miseczki, a sos redukuj o połowę. Przełóż
owoce do sosu i przechowuj w słoiku w lodówce do tygodnia.25g
płatków owsianych25g
płatków żytnichszczypta
soli250g
mleka 3,2%1/2
laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z
waniliikilka
młodych, świeżych
orzechów laskowych1/2 łyżeczki podkarpackiego
miodu spadziowego
Płatki zalej
mlekiem w rondlu, dodaj
sól i ziarenka wyskrobane z
laski wanilii lub pastę
waniliową. Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj ok 5-7 minut cały czas mieszając, aż całość będą gęsta i kremowa. Przykryj owsiankę pokrywką i odstaw na ok 2 minut, a
potem przełóż do miseczki, na wierzchu wyłóż
jabłka, dodaj
miód i posyp posiekanymi z grubsza młodymi
orzechami laskowymi. Podawaj gorącą, waniliowa owsianka jest fantastyczna!