Wykonanie
Składniki:10
śliwek1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiokoło 1 łyżeczka
cynamonu1 płaska łyżka
mioduKruszonka:8 łyżek
płatków owsianych2 łyżki
masła1 łyżka
miodu1 garstka
migdałów1 garstka
orzechów laskowychPrzygotowanie:Ze
śliwek pozbywamy się pestek i kroimy w ćwiartki, układamy je w naczyniu żaroodpornym (powinno ono być na tyle spore aby
śliwki były ułożone jedną warstwą).
Owoce skrapiamy
miodem, ekstraktem z
wanilii oraz posypujemy
cynamonem.Przygotowujemy kruszonkę:
orzechy oraz
płatki wrzucamy do pojemnika malaksera i blendujemy aż wszystko się rozdrobni – nie za mocno, nadal chcemy aby trochę chrupało a nie żeby składniki były jak proszek. Następnie dodajemy
miód oraz
masło i wszystko rozcieramy w rękach aż powstanie kruszonka i
masło połączy się z resztą składników.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Kruszonkę wykładamy na
śliwki i wszystko pieczemy około 25-30 minut aż wierzch się zarumieni.Pyszne jest na ciepło samo albo np. z gałką
lodów, ale to również dobry pomysł nawet na śniadanie do pracy.
Uwagi:Polecam wybrać
śliwki które nie mają twardych skórek.Ilość
miodu zależy od słodkości
owoców, można dać mniej lub więcej, spróbujmy najpierwOczywiście
miód możecie zastąpić inną substancją słodzącą:
brązowym cukrem itp.Również jeśli chodzi o
orzechy to możecie poeksperymentować, ja akurat wybrałam
migdały i laskowe ale może np. dodatek
pistacji będzie fajnie pasował.Zamiast ekstraktu z
wanilii możecie dać
cukier waniliowy lub można wogóle pominąć
wanilię.