ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowa owsianka z prażonymi orzechami, miodem i śliwkami suszonymi w domu

Brzoskwiniowa owsianka z prażonymi orzechami, miodem i śliwkami suszonymi w domu

nazwa

Wykonanie

Po dłuższej przerwie wakacyjnej (dla mnie i dla aparatu, już na szczęście jest sprawny), jesteśmy z przepyszną owsianką!
Wyśmienita, bardzo sycąca i zdrowa, ze śliwkami suszonymi w domu. Oczywiście znacznie łatwiej jest je po prostu kupić ale proszę wierzyć, smak i frajda z ich przygotowania są warte zachodu. Przede wszystkim śliwki te są mniej wiórowate, mardziej mięsiste i zdecydowanie pełniejsze w smaku.
Do tego dochodzą uprażone orzechy i migdały, miód i oczywiście świeże, najpyszniejsze bo sezonowe - brzoskwinie.
Mniam!
Na 2 porcje:
1/2 szklanki płatków owsianych "górskich"
2 brzoskwinie
kilka łyżek przegotowanej wody (opcjonalnie)
garść orzechów laskowych
garść migdałów
2 duże łyżki miodu (ja użyłam lipowego)
kilka suszonych w domu śliwek węgierek
Śliwki:
Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Ułożyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 70 stopni (opcja termoobiegu). Suszyć śliwki około 40 minut pamiętając, by drzwiczki piekarnika zostawić uchylone. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
Czynność powtórzyć przez 4 dni, aż miąższ węgierek będzie suchy ale mięsisty.
Owsianka:
Brzoskwinie umyć, przekroić w pół, pozbyć się pestek i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać dokładnie z płatkami owsianymi, przykryć talerzem i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Po nocy przemieszać płatki z brzoskwiniami i jeśli są suche dodać przegotowaną wodę.
Orzechy i migdały pokroić i uprażyć na patelni. Dodać do owsianki wraz z dwoma łyżkami miodu.
Podawać z suszonymi śliwkami.
Pycha!
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2012/09/brzoskwiniowa-owsianka-z-prazonymi.html