Wykonanie
Po dłuższej przerwie wakacyjnej (dla mnie i dla aparatu, już na szczęście jest sprawny), jesteśmy z przepyszną owsianką!Wyśmienita, bardzo sycąca i zdrowa, ze
śliwkami suszonymi w domu. Oczywiście znacznie łatwiej jest je po prostu kupić ale proszę wierzyć, smak i frajda z ich przygotowania są warte zachodu. Przede wszystkim
śliwki te są mniej wiórowate, mardziej mięsiste i zdecydowanie pełniejsze w smaku.Do tego dochodzą uprażone
orzechy i
migdały,
miód i oczywiście świeże, najpyszniejsze bo sezonowe -
brzoskwinie.Mniam!
Na 2 porcje:1/2 szklanki
płatków owsianych "górskich"2
brzoskwiniekilka łyżek przegotowanej
wody (opcjonalnie)garść
orzechów laskowychgarść
migdałów2 duże łyżki
miodu (ja użyłam lipowego)kilka suszonych w domu
śliwek węgierek
Śliwki:
Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Ułożyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 70 stopni (opcja termoobiegu). Suszyć
śliwki około 40 minut pamiętając, by drzwiczki piekarnika zostawić uchylone. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.Czynność powtórzyć przez 4 dni, aż miąższ węgierek będzie suchy ale mięsisty.Owsianka:
Brzoskwinie umyć, przekroić w pół, pozbyć się pestek i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać dokładnie z
płatkami owsianymi, przykryć talerzem i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.Po nocy przemieszać
płatki z
brzoskwiniami i jeśli są suche dodać przegotowaną
wodę.
Orzechy i
migdały pokroić i uprażyć na patelni. Dodać do owsianki wraz z dwoma łyżkami
miodu.Podawać z
suszonymi śliwkami.Pycha!