Wykonanie
Przepyszne, słodkie z nutą
cynamonu. Mogą stanowić sam deser, przekąskę lub jako dodatek do deserów,
muesli itp. na ciepło i na zimno świetnie smakuje. Nadaje się tu każda odmiana
śliwek. Podpatrzone u Sweet treats baking .
Składniki :
śliwki ( dość twarde )
miód ( ilość wedle upodoban - zależeć będzie też od słodkości naszych
śliwek)
cynamonŚliwki myjemy, osuszmy, wyjmujemy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Po wierzchu polewamy cienkim strumieniem
miodu i posypujemy
cynamonem. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180°C lub do momentu aż
będa miękkie ale zachowają swój kształt. Czas pieczenia zalezy od twardości
śliwek, których używamy. Jeśli jednak mamy miękkie i chcielibyśmy je też w ten sposób zrobic wystaczy włożyć je do piekarnika zaledwie na parę minut.Smacznego :)