Wykonanie
Ten przepis to efekt eksperymentów z
ciastem francuskim. Ponieważ do tej
pory jedynie kupowałam w cukierniach gotowe kieszonki, drożdżówki, rożki itd z
ciasta francuskiego tym razem postanowiłam kupić gotowy płat i zrobić z niego coś po swojemu.
Składniki:Płat
ciasta francuskiego, pokrojony w dowolne kształty (w zależności od tego czy mają to być bułeczki, koszulki czy rożki),kilka
śliwek umytych i pokrojonych w ćwiartki,
cynamon,
brązowy cukier.Przygotowanie:Farsz do tych słodkich przekąsek można zrobić na dwa sposoby: wrzucając do garnka pokrojone
śliwki, dodając łyżeczkę
cukru i pół łyżeczki
cynamonu. Całość zagotować i dusić (tak, żeby sok możliwie odparował jak przy powidłach). Drugi sposób to po prostu włożyć kilka ćwiartek
śliwek do koszulek, posypać je
cukrem i
cynamonem i zakleić koszulki. W przypadku drugiego sposobu podczas pieczenia sok ze
śliwek wypłynie na zewnątrz, co wpłynie jedynie na estetykę wypieków.Zaklejone koszulki można posypać dodatkowo
cukrem i
cynamonem.Uwaga! Jeżeli
śliwki są bardzo słodkie to polecam zrezygnować z
cukru wewnątrz.Pieczemy przez 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na opakowaniu miałam napisane 15 minut, ale to wszystko zawsze zależy od piekarnika)