Wykonanie
Zajadając
ciasteczka owsiane człowiek nie ma wyrzutów, że pakuje w siebie małowartościowe kalorie, po których tylko przybywa tu i ówdzie.
Płatki owsiane to antidotum na choroby cywilizacyjne, skarbnica witamin i minerałów. Warto je dodawać codziennie do domowego
chleba, czy innych wypieków, zup i sałatek.
Składnikiporcja na około 36 szt średnio
ciastko 7-9 cm
1,5 szklanki
płatków owsianych30 dag
mąki pszennej - 2 szklanki z małym brzuszkiem (szklanka 250 ml)20 dag
masła2
jaja1/2 szklanki
cukru (dodałam
cukier trzcinowy)5 dag
rodzynek5-10 dag
czekoladygarść posiekanych
migdałów1 łyżeczka z brzuszkiem
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonu lub innego aromatuszczypta
soliPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Na pół godziny przed wyrobieniem ciasta,
płatki owsiane płuczę pod bieżącą zimną
wodą i zostawiam na sicie do osączenia. Co jakiś czas potrząsam sitem, by spłynął nadmiar
wody.
Płatki spęcznieją i zmiękną a
ciastka będą łagodniejsze i na pewno niesuche.2. Łącze suche składniki -
mąkę pszenną,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia. Dodaję osączone
płatki,
masło,
jajka i wyrabiam robotem grubymi
łopatkami tylko do połączenia. Masa powinna być nieco rzadsza od ciasta kruchego. Dodaję osączone
rodzynki, które wcześniej porządnie płuczę pod bieżącą
wodą i przelewam wrzątkiem, dodaję
orzechy i pokrojoną w kawałeczki
czekoladę. Krótko wyrabiam robotem.3. Formuję przy pomocy dwóch łyżek kuleczki (po 12 na jeden wsad do piekarnika), które trochę spłaszczam zwilżonym
wodą widelcem. Na tym etapie
ciasteczka można dodatkowo posypać po wierzchu
ziarnem słonecznika, czy
orzechami.4. Piekę
ciastka około 10-12 minut (czas zależy od grubości
ciastek - upiekłam kilka cieńszych
ciastek, które wyjmuję dwie minuty wcześniej) w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C, grzałkagóra-dół, środkowa lub półka poniżej.
Ciastka najlepiej smakują, jak dobrze wystygną. Można je zapakować w szczelny do celów spożywczych pojemnik lub pakować do papierowej
torebki, którą warto włożyć do folii i wstawić do lodówki, o ile nie skończą się jeszcze tego samego dnia. Polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika