ßßß
Składnikiporcja na około 36 szt średnio ciastko 7-9 cm
1,5 szklanki płatków owsianych30 dag mąki pszennej - 2 szklanki z małym brzuszkiem (szklanka 250 ml)20 dag masła2 jaja1/2 szklanki cukru (dodałam cukier trzcinowy)5 dag rodzynek5-10 dag czekoladygarść posiekanych migdałów1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczeniaszczypta cynamonu lub innego aromatuszczypta soliPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Na pół godziny przed wyrobieniem ciasta, płatki owsiane płuczę pod bieżącą zimną wodą i zostawiam na sicie do osączenia. Co jakiś czas potrząsam sitem, by spłynął nadmiar wody. Płatki spęcznieją i zmiękną a ciastka będą łagodniejsze i na pewno niesuche.2. Łącze suche składniki - mąkę pszenną, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaję osączone płatki, masło, jajka i wyrabiam robotem grubymi łopatkami tylko do połączenia. Masa powinna być nieco rzadsza od ciasta kruchego. Dodaję osączone rodzynki, które wcześniej porządnie płuczę pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, dodaję orzechy i pokrojoną w kawałeczki czekoladę. Krótko wyrabiam robotem.3. Formuję przy pomocy dwóch łyżek kuleczki (po 12 na jeden wsad do piekarnika), które trochę spłaszczam zwilżonym wodą widelcem. Na tym etapie ciasteczka można dodatkowo posypać po wierzchu ziarnem słonecznika, czy orzechami.4. Piekę ciastka około 10-12 minut (czas zależy od grubości ciastek - upiekłam kilka cieńszych ciastek, które wyjmuję dwie minuty wcześniej) w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C, grzałkagóra-dół, środkowa lub półka poniżej.
Ciastka najlepiej smakują, jak dobrze wystygną. Można je zapakować w szczelny do celów spożywczych pojemnik lub pakować do papierowej torebki, którą warto włożyć do folii i wstawić do lodówki, o ile nie skończą się jeszcze tego samego dnia. Polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika