Wykonanie
Wyobraźcie sobie, że znalazłam dziś chwilę by z
Wami upiec te bułeczki ... było to niemal wyczynem bo byłam w pracy, w sklepie i nagle zorientowałam się, że dopadł mnie brak czasu ale ... powiedziałam sobie... nie
mogę ich zawieść i oto są moje scones! Robiłam je pierwszy raz i nie sądziłam, że mogą być tak dobre
bułki na proszku - raczej moje nastawienie było sceptyczne od dawna a jednak się myliłam i zjadła dwie, jedna po drugiej :-)Moje z
czekoladą i
cynamonem :-)
według Doroty z Moich wypiekówCytuję"Składniki na 10 - 12 sztuk:350 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli1 łyżka
cukru50 g
masła, zimnego250 g puree z dyni2
jajka20 ml
mleka100 g
rodzynkówodrobina
cynamonukuleczki
czekolady do posypania wierzchuDo naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Dodać zimne
masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z
mąką między palcami do połączenia.W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2
jajka, puree
dyniowe,
mleko i
rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy
mąki, choć będzie kusiło ;-).Stolnicę suto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć
mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do
ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować
mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek)."Piekły ze mną następujące osoby:Kinga z blogu Małe kulinariaBożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotujeAgata z blogu Kulinarne przygody GatityEdyta z blogu Pasja smakuKamila z blogu Zycie ze smakiemWiosenka z blogu Eksplozja smakuOlga z blogu
Cukry prosteMaja SkorupskaAgnieszka z blogu Buszująca w przepisachBernadeta z blogu Prawo do gotowania z pasją
Kasia z blogu Dietetic LifestyleDorota z blogu Moje małe czarowanie