ßßß Cookit - przepis na Dyniowe scones

Dyniowe scones

nazwa

Wykonanie

Jak weekend to i kolejne wspólne wypiekanie ...tym razem scones dyniowe wg przepisu Dorotki .Szczerze mówiąc pierwszy raz piekłam scones...moje nie są takie piękne i tak pomarańczowe u Dorotki, być może to zależy od dyni..no i ja zapomniałam o rodzynkach i chyba za cienko rozwałkowałam ciasto.
Razem ze mną scones piekły: Kinga, Alina, Agata, Edyta,Kamila, Agnieszka, Olga, Maja, Agnieszka, Bernadetta, Kasia,Dorotka,Małgosia, Kamila, Agata,Lidia, ..
Składniki na 10 - 12 sztuk:
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła, zimnego
250 g puree z dyni
2 jajka
20 ml mleka
100 g rodzynków [ zapomniałam]
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.
Puree dyniowe, jajka ,mleko i rodzynki wymieszać, następnie wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypywać mąki, choć będzie kusiło ;-).
Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/dyniowe-scones.html