ßßß Cookit - przepis na Brownies z białą czekoladą i migdałami (blondies)

Brownies z białą czekoladą i migdałami (blondies)

nazwa

Wykonanie

Blondies to trochę inne brownies - z białą czekoladą. Smakuje nadzwyczaj dobrze, rozkosznie rozpływa się w ustach, jest lżejsze i delikatniejsze od ciemnego brata (i nie tak bardzo 'zakalcowate'). Wybornie smakuje z migdałami. Kiedy pokroicie je na małe kawałki, to wyrzuty sumienia są mniejsze, gdy sięgacie po kolejny... ;-). Polecam!
Składniki:
150 g białej czekolady, posiekanej
80 g masła
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki posiekanych migdałów
50 g czekolady białej, posiekanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.
W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić posiekane migdały i posiekaną białą czekoladę (50 g), wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem foremki do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej). Piec w temperaturze 180ºC około 25 - 30 minut. Wystudzić, pokroić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/brownies-z-biala-czekolada-i-migdalami-blondies