Wykonanie
Blondies to trochę inne brownies - z
białą czekoladą. Smakuje nadzwyczaj dobrze, rozkosznie rozpływa się w ustach, jest lżejsze i delikatniejsze od ciemnego brata (i nie tak bardzo 'zakalcowate'). Wybornie smakuje z
migdałami. Kiedy pokroicie je na małe kawałki, to wyrzuty sumienia są mniejsze, gdy sięgacie po kolejny... ;-). Polecam!Składniki:150 g
białej czekolady, posiekanej80 g
masła1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół szklanki posiekanych
migdałów50 g
czekolady białej, posiekanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.W osobnym naczyniu wymieszać przesianą
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia. Dodać
jajka, ekstrakt z
wanilii i ciepłą
czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić posiekane
migdały i posiekaną
białą czekoladę (50 g), wymieszać.Ciasto przelać do wyłożonej papierem foremki do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej). Piec w temperaturze 180ºC około 25 - 30 minut. Wystudzić, pokroić.Smacznego :-).