Wykonanie
Ciasto, które powstało z chęci niezmarnowania
masła. I wypróbowania nowej, kwadratowej formy. Zresztą każdy powód jest dobry, żeby coś upiec;)Zwłaszcza coś tak dobrego, jak te blondies z moimi ulubionymi
orzechami nerkowca. No i
białą czekoladą, za którą aż tak nie przepadam, ale cóż innego jest bardziej blond;D Całość jest naprawdę wyśmienita i świetnie nadaje się na szybką przekąskę. Może dlatego tak błyskawicznie zniknęła...;)- 110g
masła- 160g
cukru- 2
jajka- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
soli- 140g zwykłej
mąki pszennej- 2/3 szklanki (ok. 90g)
orzechów nerkowca- 90g
białej czekoladyW dużej misce utrzeć mikserem miękkie
masło.Dodać
cukier i znów miksować przez kilka minut.W małej misce roztrzepać
jajka i dodać ekstrakt
waniliowy.Dolać do
masła i
cukru i dobrze wymieszać.Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą.Dodawać po trochu do masy, za każdym razem dokładnie miksując.Wmieszać posiekane grubo
orzechy i
czekoladę.Przełożyć ciasto do nasmarowanej kwadratowej formy o
boku 21cm.Piec w temperaturze 180 st. C przez 27-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem).Wystudzić i pokroić na kawałki.Przepis pochodzi ze świetnego blogu Technicolor Kitchen .Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal