ßßß Cookit - przepis na Blondies z białą czekoladą i orzechami nerkowca

Blondies z białą czekoladą i orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które powstało z chęci niezmarnowania masła. I wypróbowania nowej, kwadratowej formy. Zresztą każdy powód jest dobry, żeby coś upiec;)Zwłaszcza coś tak dobrego, jak te blondies z moimi ulubionymi orzechami nerkowca. No i białą czekoladą, za którą aż tak nie przepadam, ale cóż innego jest bardziej blond;D Całość jest naprawdę wyśmienita i świetnie nadaje się na szybką przekąskę. Może dlatego tak błyskawicznie zniknęła...;)
- 110g masła
- 160g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 140g zwykłej mąki pszennej
- 2/3 szklanki (ok. 90g) orzechów nerkowca
- 90g białej czekolady
W dużej misce utrzeć mikserem miękkie masło.
Dodać cukier i znów miksować przez kilka minut.
W małej misce roztrzepać jajka i dodać ekstrakt waniliowy.
Dolać do masła i cukru i dobrze wymieszać.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodawać po trochu do masy, za każdym razem dokładnie miksując.
Wmieszać posiekane grubo orzechy i czekoladę.
Przełożyć ciasto do nasmarowanej kwadratowej formy o boku 21cm.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 27-30 minut
(najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Wystudzić i pokroić na kawałki.
Przepis pochodzi ze świetnego blogu Technicolor Kitchen .
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/02/blondies-z-orzechami-nerkowca-i-biaa.html