Wykonanie
Blondie to po prostu brownie z
białej czekolady. Najlepiej zrobić oba, na paterze ułożyć na zmianę jasne i ciemne kawałki i tak podawać. Pycha!
Składniki:80g
masła150g+50g
białej czekolady3/4 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki drobnego
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliigarść
płatków migdałowychDo pieczenia użyłam foremki do tarty o średnicy 24cm, ale równie dobrze możesz użyć małej tortownicy lub niedużej prostokątnej blaszki.Przygotowanie:W małym garnuszku, na małym ogniu roztop
masło, dodaj połamaną
czekoladę (150g), podgrzewaj cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gładka masa.Nastaw piekarnik na 180 stopni, foremkę wysmaruj
masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.Do miski wsyp
mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia, wymieszaj.Cały czas mieszając (lub miksując) dodaj
jajka, ekstrakt z
wanilii, roztopioną
czekoladę. Miksuj, aż ciasto będzie gładkie i jedwabiste.Dodaj resztę posiekanej
czekolady i
migdały, wymieszaj delikatnie.Przelej ciasto do foremki i piecz 25-30 minut.Gotowe!Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery Doroty Świątkowskiej