ßßß Cookit - przepis na Blondie z migdałami

Blondie z migdałami

nazwa

Wykonanie

Blondie to po prostu brownie z białej czekolady. Najlepiej zrobić oba, na paterze ułożyć na zmianę jasne i ciemne kawałki i tak podawać. Pycha!
Składniki:
80g masła
150g+50g białej czekolady
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
garść płatków migdałowych
Do pieczenia użyłam foremki do tarty o średnicy 24cm, ale równie dobrze możesz użyć małej tortownicy lub niedużej prostokątnej blaszki.
Przygotowanie:
W małym garnuszku, na małym ogniu roztop masło, dodaj połamaną czekoladę (150g), podgrzewaj cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Nastaw piekarnik na 180 stopni, foremkę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Cały czas mieszając (lub miksując) dodaj jajka, ekstrakt z wanilii, roztopioną czekoladę. Miksuj, aż ciasto będzie gładkie i jedwabiste.
Dodaj resztę posiekanej czekolady i migdały, wymieszaj delikatnie.
Przelej ciasto do foremki i piecz 25-30 minut.
Gotowe!
Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery Doroty Świątkowskiej
Źródło:https://mammadeli.com/2016/11/06/blondie-z-migdalami