ßßß Cookit - przepis na genialna granola zmieniająca życie – w proszku!

genialna granola zmieniająca życie – w proszku!

nazwa

Wykonanie

Tyle w tej kuchni siedzę, tyle tych owsianek za mną, zastanawiam się czemu wcześniej na to nie wpadłam ? Granola w proszku to przegenialny sposób, żeby niepostrzeżenie napakować do niej jeszcze więcej tych zdrowych rzeczy, które na surowo ciężko przełknąć – otręby, zarodki pszenne, siemię, pestki czy inne formy błonnika i witamin.
Żeby było jeszcze prościej – przepis bez użycia piekarnika. Do granoli potrzebna będzie duża patelnia, blender i ok 15 minut czasu. Granola w proszku przekonała do siebie nawet najbardziej zatwardziałego hejtera owsianek, czyli mojego chłopaka Tomasza. Teraz wcina śniadaniowe granolowo-owsiankowo-owocowe superbowlsy i choć nie przyzna sie nigdy że to jego ulubione śniadanie, nie narzeka :)
Jeśli nie lubicie owsianek, wystarczy kilka łyżek tej granoli witaminowej dodanej do jogurtu przy drugim śniadaniu – Wasze brzuchy mocno podziękują!
Przepis całkowicie na oko, proporcje i dodatki modyfikujcie wg własnych upodobań! Proponuję jednak by Płatki były w stosunku 1:1 z sumaryczną ilością pozostałych dodatków.
ok 2 szklanki PŁATKÓW (OWSIANYCH/ORKISZOWYCH/ŻYTNICH/JAGLANYCH)
ok 1/2 szklanki OTRĘBÓW (PSZENNYCH, OWSIANYCH, ORKISZOWYCH/ŻYTNICH)
ok 1/2 szklanki ULUBIONYCH ORZECHÓW/WIÓRKÓW lub PŁATKÓW KOKOSOWYCH
ok 1/2 szklanki SUSZONYCH OWOCÓW (ŻURAWINA/RODZYNKI/MORELE/JAGODY)
1 łyżka SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ/CYTRYNOWEJ
MIÓD lub KSYLITOL (do smaku, ilość wg uznania)
1-2 ŁYŻKI KAKAO (jeśli chcemy granolę lekko czekoladową)
OPCJONALNIE : kilka łyżek NASION CHIA, ZARODKÓW PSZENNYCH, SIEMIENIA LNIANEGO
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Sypkie składniki granoli wsypujemy na patelnię (jeśli nie mamy bardzo dużej patelni, możemy zrobić granolę w 2 turach), dodajemy miód i prażymy 6-8 minut, co jakiś czas mieszając, by całość zaczęła przyjemnie pachnieć i ładnie się zrumieniła. Zdejmujemy z kuchni i odstawiamy do przestudzenia. Następnie partiami przesypujemy granolę do blendera i pulsacyjnie blendujemy, regulując pożądany stopień rozdrobnienia. Przesypujemy do szczelnego słoika. Gotowe!
domowa granola trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z żurawiną, kandyzowaną pomarańczą i prażonymi migdałami
jaglanka z karmelizowanym jabłkiem, orzechami i cynamonem
Źródło:http://thefoodtime.com/genialna-granola-zmieniajaca-zycie