ßßß

Tyle w tej kuchni siedzę, tyle tych owsianek za mną, zastanawiam się czemu wcześniej na to nie wpadłam ? Granola w proszku to przegenialny sposób, żeby niepostrzeżenie napakować do niej jeszcze więcej tych zdrowych rzeczy, które na surowo ciężko przełknąć – otręby, zarodki pszenne, siemię, pestki czy inne formy błonnika i witamin.Żeby było jeszcze prościej – przepis bez użycia piekarnika. Do granoli potrzebna będzie duża patelnia, blender i ok 15 minut czasu. Granola w proszku przekonała do siebie nawet najbardziej zatwardziałego hejtera owsianek, czyli mojego chłopaka Tomasza. Teraz wcina śniadaniowe granolowo-owsiankowo-owocowe superbowlsy i choć nie przyzna sie nigdy że to jego ulubione śniadanie, nie narzeka :)Jeśli nie lubicie owsianek, wystarczy kilka łyżek tej granoli witaminowej dodanej do jogurtu przy drugim śniadaniu – Wasze brzuchy mocno podziękują!Przepis całkowicie na oko, proporcje i dodatki modyfikujcie wg własnych upodobań! Proponuję jednak by Płatki były w stosunku 1:1 z sumaryczną ilością pozostałych dodatków.ok 2 szklanki PŁATKÓW (OWSIANYCH/ORKISZOWYCH/ŻYTNICH/JAGLANYCH)ok 1/2 szklanki OTRĘBÓW (PSZENNYCH, OWSIANYCH, ORKISZOWYCH/ŻYTNICH)ok 1/2 szklanki ULUBIONYCH ORZECHÓW/WIÓRKÓW lub PŁATKÓW KOKOSOWYCHok 1/2 szklanki SUSZONYCH OWOCÓW (ŻURAWINA/RODZYNKI/MORELE/JAGODY)1 łyżka SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ/CYTRYNOWEJMIÓD lub KSYLITOL (do smaku, ilość wg uznania)1-2 ŁYŻKI KAKAO (jeśli chcemy granolę lekko czekoladową)OPCJONALNIE : kilka łyżek NASION CHIA, ZARODKÓW PSZENNYCH, SIEMIENIA LNIANEGOnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Sypkie składniki granoli wsypujemy na patelnię (jeśli nie mamy bardzo dużej patelni, możemy zrobić granolę w 2 turach), dodajemy miód i prażymy 6-8 minut, co jakiś czas mieszając, by całość zaczęła przyjemnie pachnieć i ładnie się zrumieniła. Zdejmujemy z kuchni i odstawiamy do przestudzenia. Następnie partiami przesypujemy granolę do blendera i pulsacyjnie blendujemy, regulując pożądany stopień rozdrobnienia. Przesypujemy do szczelnego słoika. Gotowe!
domowa granola trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z żurawiną, kandyzowaną pomarańczą i prażonymi migdałami
jaglanka z karmelizowanym jabłkiem, orzechami i cynamonem