ßßß Cookit - przepis na Orzechowa granola z kakaowym masłem

Orzechowa granola z kakaowym masłem

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam granoli, więc pora uzupełnić zapasy. Proponuję Wam dzisiaj orzechową granolę z kakaowym masłem, a więc granolę bezglutenową. Granola dla mnie to idealne śniadanie z dodatkiem kokosowego jogurtu czy twarożku, a najbardziej lubię granolę orzechową.
Dzisiaj po raz pierwszy użyłam kakaowego masła. Masło kakaowe pachnie jak kakao ale jest mleczno białe. Lubię dodawać je do kawy lub rozpuszczone do naleśników. Proponuję wersję raw i ekologiczną.
Orzechowa granola
Składniki:
około 1 l
100 ml kokosowych wiórków
300 ml migdałów, pokrojonych
300 ml włoskich orzechów grubo pokrojonych
200 ml laskowych orzechów, grubo pokrojonych
3 łyżki nasion chia
1 łyżka siemienia lnianego, mielonego
3 łyżki rozpuszczonego masła kakaowego
2 łyżeczki z cynamonu
3 łyżki miodu
4 łyżki suszonych owoców, goji, morwa, acai
Wymieszaj wszystkie składniki i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz granolę na 150ºC przez 25 minut. Ostudzoną granolę wymieszaj z suszonymi owocami. Przechowuj w zamkniętym naczyniu.
Polecane przepisy
Pieczona quinoa owsianka z karmelizowanymi jabłkami
Domowa granola orzechowo kokosowa
Granola z cynamonem
Aromatyczne lassi dyniowe, spróbuj!
Energetyczne batoniki naturalnie słodkie
Źródło:http://codojedzenia.pl/orzechowa-granola-z-kakaowym-maslem