Wykonanie
Dawno nie robiłam granoli, więc
pora uzupełnić zapasy. Proponuję Wam dzisiaj
orzechową granolę z
kakaowym masłem, a więc granolę bezglutenową. Granola dla mnie to idealne śniadanie z dodatkiem
kokosowego jogurtu czy
twarożku, a najbardziej lubię granolę
orzechową.Dzisiaj po raz pierwszy użyłam
kakaowego masła.
Masło kakaowe pachnie jak
kakao ale jest
mleczno białe. Lubię dodawać je do
kawy lub rozpuszczone do naleśników. Proponuję wersję raw i ekologiczną.
Orzechowa granolaSkładniki:około 1 l100 ml
kokosowych wiórków300 ml
migdałów, pokrojonych300 ml
włoskich orzechów grubo pokrojonych200 ml
laskowych orzechów, grubo pokrojonych3 łyżki nasion chia1 łyżka
siemienia lnianego, mielonego3 łyżki rozpuszczonego
masła kakaowego2 łyżeczki z
cynamonu3 łyżki
miodu4 łyżki
suszonych owoców, goji,
morwa, acai
Wymieszaj wszystkie składniki i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz granolę na 150ºC przez 25 minut. Ostudzoną granolę wymieszaj z
suszonymi owocami. Przechowuj w zamkniętym naczyniu.Polecane przepisyPieczona quinoa owsianka z karmelizowanymi
jabłkamiDomowa granola
orzechowo kokosowaGranola z
cynamonemAromatyczne lassi
dyniowe, spróbuj!Energetyczne batoniki naturalnie słodkie