Wykonanie
Nie wiem jak wy ale ja jestem zmęczona wszystkimi przesłodzonymi chrupkami i
musli, które oferuje handel. Akurat na śniadanie lubię zjeść coś co nie zawiera dużo
cukru. Same
płatki kukurydziane są nudne, więc zrobiłam domową granola z
cynamonem . Taka domowej roboty granola to super sprawa, bo można ją skomponować z ulubionych nasion,
orzechów,
płatków zbożowych czy
suszonych owoców. Ja przyprawiłam moją granola
cynamonem.
Składniki:1,5 dl
płatków owsianych1,5 dl
płatków zbożowych½ dl pestek
dynii½ dl
kokosowych wiórków1 dl
orzechów, ja miałam ziemne½ dl całego
siemienia lnianego½ dl nasion
sesamu1 łyżeczka
cynamonu4 łyżki
wody2 łyżki
oleju1 łyżka
wody różanej lub agawe1 dl
suszonej żurawinyWykonanie:Wszystkie składniki oprócz
żurawiny wymieszaj i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz granola na 150ºC (termoobieg) przez 30 minut. Po połowie czasu wymieszaj i piecz dalej.Ostygniętą granola połącz z
żurawiną i przechowuj w szklanym naczyniu.Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawowy posiłek dnia i warto je urozmaicać. Bardzo często gotuję quinoa na śniadanie używając nasion quinoa lub
płatków z quinoa.
Polecane przepisyGranola na śniadanieOrzechowa granola z
kakaowym masłemDomowa granola
orzechowo kokosowaQuinoa na śniadaniePieczona quinoa owsianka z karmelizowanymi
jabłkami