Wykonanie
Wysokoenergetyczne kulki to przekąska, którą z czystym sumieniem
mogę zaproponować wszystkim,a zwłaszcza dbającym o zdrową dietę.Te małe brązowe cuda, to nic innego jak mieszanka
orzechów, ziaren,
płatków zbóż i
bakali,czyli solidna porcja
białka, błonnika i najszlachetniejszego tłuszczu,a do przygotowania ich potrzeba zaledwie kilku chwil i dobrego blendera.Taką przekąską można śmiało zacząć dzień, zjeść przed treningiem,zapakować dzieciakom na drugie śniadaniealbo sięgnąć po nią, gdy zwyczajnie najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Składniki: (na 18-20 sztuk)1/4 filiżanki*
migdałów1/4 filiżanki
orzechów włoskich1/4 filiżanki
owoców suszonych1/4 filiżanki
masła orzechowego1 filiżanka mieszanki
płatków owsianych,
wiórków kokosowych i dowolnych ziaren (np.
sezamu, dyni,
słonecznika)1 łyżka
miodu1 łyżka
kakaoNajlepiej użyć
masła orzechowego przygotowanego samodzielnie (wystarczy dobrze zblendować
orzechy ziemne). Jeśli zdecydujecie się na zakup w sklepie, zwróćcie uwagę na jego jakość. Obecnie można kupić
masło naprawdę dobrej jakości, o zawartości
orzechów co najmniej 90%.* użyłam filiżanki o pojemności 200 ml
Sposób wykonania:Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę. Nabierać porcję masy, ugnieść w rękach jak plastelinę i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego.Gdyby masa była mało plastyczna (a będzie to zależało m.in. od
owoców jakich użyjecie), dodajcie nieco więcej
masła orzechowego.Smacznego :)