Wykonanie
Kremy czekoladowe są pyszne i kuszą zarówno dzieci i dorosłych. Nie można się jednak oszukiwać, że mają dobry skład. Jeśli chcecie znaleźć zdrowy zamiennik, który nie tylko będzie smaczny, ale także dostarczy Wam cennych składników odżywczych, to polecam ten
czekoladowy krem z
awokado. Intensywność i słodkość możecie oczywiście modyfikować pod własny gust. Ważne, by
owoce użyte do tego kremu były dojrzałe.1 dojrzałe
awokado2 dojrzałe
banany średniej wielkości4 łyżki mielonych
orzechów laskowych (możecie zastąpić mielonymi
migdałami lub
orzechami włoskimi)2 łyżki niesłodzonego
kakaoopcjonalnie - 1 łyżka
mioduBanany obrać ze skórki.
Awokado przepołowić na pół, wydrążyć miąższ łyżką. Umieścić
owoce wraz z
orzechami,
kakao i
miodem w pojemniku. Przy pomocy blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Przechowywać w lodówce.Krem można stosować do smarowania
pieczywa, jako dodatek do owsianki, naleśników, przekładania
wafli, czy ciast, albo do wyjadania łyżką.