Wykonanie
Kiedy mam ochotę na słodki obiad, robię naleśniki. Dzisiejsze przywodzą mi na myśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P. :)Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśnikiDo nadzienia będziemy potrzebować:2 duże, twarde i soczyste
jabłka2 łyżki
masła2 łyżki
miodu0,5 łyżeczki
cynamony4 łyżki płynnej
śmietanki 18%garść posiekanych
orzechów włoskich + kilka połówekDo sosu:1 łyżka
masła1 łyżka
miodu0,5 łyżeczki
cynamony1 łyżka płynnej
śmietanki 18%Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w ósemki, a następnie w ok. 0,5 cm plasterki. W garnku topimy
masło i wrzucamy do niego
jabłka. W tym czasie na suchej patelni prażymy pokrojone
orzechy. Do
jabłek dodajemy
miód,
cynamon i
orzechy. Gdy z
jabłek zrobi się dość gęsty mus z pojedynczymi większymi kawałkami wlewamy stopniowo, po łyżce
śmietankę. Gotowe. Nadzienie odstawiamy i smażymy naleśniki. Teraz pozostał nam już tylko sos. W małym rondelku topimy
masło, dodajemy
miód i
cynamon. Dokładnie łączymy. Dokładamy połówki
orzechów włoskich.Naleśniki smarujemy
musem jabłkowym i składamy w koperty. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem
cynamonowym. Od razu podajemy. Smacznego.PS. Uwaga, uzależniają ;)