ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem cynamonowym

Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem cynamonowym

nazwa

Wykonanie

Kiedy mam ochotę na słodki obiad, robię naleśniki. Dzisiejsze przywodzą mi na myśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P. :)
Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśniki
Do nadzienia będziemy potrzebować:
2 duże, twarde i soczyste jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki cynamony
4 łyżki płynnej śmietanki 18%
garść posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek
Do sosu:
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki cynamony
1 łyżka płynnej śmietanki 18%
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w ósemki, a następnie w ok. 0,5 cm plasterki. W garnku topimy masło i wrzucamy do niego jabłka. W tym czasie na suchej patelni prażymy pokrojone orzechy. Do jabłek dodajemy miód, cynamon i orzechy. Gdy z jabłek zrobi się dość gęsty mus z pojedynczymi większymi kawałkami wlewamy stopniowo, po łyżce śmietankę. Gotowe. Nadzienie odstawiamy i smażymy naleśniki. Teraz pozostał nam już tylko sos. W małym rondelku topimy masło, dodajemy miód i cynamon. Dokładnie łączymy. Dokładamy połówki orzechów włoskich.
Naleśniki smarujemy musem jabłkowym i składamy w koperty. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem cynamonowym. Od razu podajemy. Smacznego.
PS. Uwaga, uzależniają ;)
Źródło:http://ratunkuobiad.blogspot.com/2012/10/nalesniki-z-prazonymi-jabkami-i-sosem.html