Wykonanie
Plan przygotowania domowej granoli powstał u mnie bardzo dawno... Jednak dopiero kilka dni temu przygotowałam ją po raz pierwszy. Okazało się to bardzo proste, a efekt bardzo smaczny. Myślę, że domowa granola stanowi zdrową alternatywę dla sklepowych, słodkich
płatków śniadaniowych.
Uważam, że granola to bardzo uniwersalny składnik wielu potraw. Z
jogurtem i
owocami postawi nas na nogi wcześnie rano w
porze drugiego śniadania. Sama w sobie stanowić może genialną przekąskę w ciągu dnia. Natomiast z
bitą śmietaną,
musem owocowym lub
czekoladowym będzie podstawą pysznego deseru.
Ze składnikami domowej granoli można kombinować dowolnie. W zależności od tego, jakie dodatki lubimy lub co akurat mamy w domu.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1 szklanka
płatków owsianych1/2 szklanki
płatków otrąb owsianych1/2 szklanki
migdałów w płatkach1/2 szklanki
sezamu1/2 szklanki
amarantusa ekspandowanego1/2 szklanki
siemienia lnianegogarść posiekanych
orzechów makadamia3 łyżki
oleju kokosowego4-5 łyżek
miodu1 i 1/2 łyżki niesłodzonego
kakaoPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).Suche składniki i
kakao wymieszać w misce.
Olej kokosowy i
miód podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników.Do suchych składników dodać
olej z
miodem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.Mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na środkowym poziomie, przez 15-20 minut.Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w słoiku.Uwaga!Granola wymaga uwagi podczas pieczenia. Należy mieszać ją od czasu do czasu i uważać, aby się nie przypaliła. Każdy piekarnik jest inny...Z powyższego przepisu uzyskamy dość sypką, ale bardzo smaczną granolę:)Smacznego!