ßßß Cookit - przepis na Granola z quinoa

Granola z quinoa

nazwa

Wykonanie

To jak najpierw miałam manię na jedzenie codziennie omletów i placków proteinowych to teraz przyszła kolej na domową granolę :)
Jedna porcja (40g) zawiera około: 217,28kcal, 5g białka, 16,88g węglowodanów, 14,51g tłuszczu.
Jedna mniejsza porcja (35g) zawiera około: 190,21kcal, 4,38g białka, 14,78g węglowodanów, 12,71g tłuszczu.
150g płatków owsianych
45g quinoa
35g migdałów
25g orzechów laskowych
50g orzechów pekan
15g chia
15g sezamu (niełuskanego)
25g nasion słonecznika
25g siemienia lnianego
45g oleju kokosowego
45g miodu
2 łyżeczki cynamonu (5g)
Migdały, pekany i laskowe siekamy na mniejsze porcję. Dodajemy je do płatków owsianych, quinoa, chia, sezamu, słonecznika, siemienia, cynamonu i dokładnie mieszamy.
W rondelku umieszczamy olej kokosowy i miód. Na małym gazie podgrzewamy obydwa składniki ciągle mieszając do momentu aż oba składniki będą płynne (uwaga! nie można ich za bardzo podgrzać! Mają się tylko rozpuścić). Płyn dodajemy do produktów sypkich i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140-150 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową i płasko wykładamy na nią naszą mieszankę. Całość pieczemy przez jakieś 15-20 minut, co jakiś czas mieszając (ja pierwszy raz mieszam po 10 minutach, a później co jakieś 2 minuty).
UWAGA! Bardzo łatwo jest przypalić orzechy. Niestety ja sama dwie pierwsze porcje spaliłam :( Każdy piekarnik inaczej piecze, więc przy pierwszym razie proponuję to kontrolować.
Po zapieczeniu/uprażeniu wyciągamy blachę/formę z piekarnika i odkładamy aż nasza granola ostygnie. Po ostygnięciu łamiemy ją łyżką i przekładamy do suchego pojemniczka.
Ja osobiście jem z jogurtem naturalnym lub serkiem wiejskim i jakimiś owocami. Czasem dodaje jakieś nie uprażone tłuszcze w postaci płatków migdałowych lub nasion konopi.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2016/04/granola-z-quinoa.html