Wykonanie
Chyba nie ma osoby, która w dzieciństwie nie słyszała, że śniadanie jest podstawą każdego dnia. Kiedyś się z nie zgadzałam z tym stwierdzeniem i buntowałam się jak tata kazał siadać do stołu przed wyjściem do szkoły i zjeść chociaż jedną kanapkę. Oczywiście zawsze to jednak tata stawiał na swoim a ja nie raz ze łzami w oczach zmuszałam się do tej jednej kanapki. Dziś jestem mu za to wdzięczna i do dziś pilnuję zjedzenie tego posiłku. Nie zawsze jednak mam czas, żeby zjeść śniadanie w domu więc przygotowałam sobie zapas
musli. Jest zdrowe, pożywne i żeby je zjeść wystarczy wsypać do miseczki/szklanki/talerza i dodać
jogurt oraz
owoce. Fakt, że aby
musli przygotować trzeba się napracować, bo przecież wsypanie do miski kilku ulubionych składników, wymieszanie ich z
miodem i odrobiną
masła, wypakowanie wszystkiego na blachę i wpakowanie następnie do piekarnika zajmuje mnóstwo czasu;)) No naprawdę czasem warto uroić sobie ręce po przysłowiowe łokcie :pTak właśnie wyglądają ostatnio moje śniadania, tadam!:
Składniki:2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki wiórek
kokosa60 g
orzechów laskowych4 łyżki
rodzynek50 g
migdałów2 łyżki mielonego
siemienia lnianego2 łyżki ziaren
sezamu3 łyżki
miodu2 łyżki roztopionego
masłaPrzygotowanie:Posiekajcie z grubsza
orzechy i
migdały. Wsypcie do jednej miski wszystkie składniki, dodajcie
miód i
masło i wszystko dokładnie wymieszajcie. Wyłóżcie całość dosyć cienką warstwą na blachę do pieczenia i pieczcie w temp. 180 stopni aż wszystko się lekko podpraży.
Wyjmijcie, pozostawcie do wystygnięcia a następnie przełóżcie wszystko do szczelnego pojemnika.