ßßß Cookit - przepis na Sernik Cassis

Sernik Cassis

nazwa

Wykonanie

Pyszny sernik z czarną porzeczką i polewą z likieru Cassis, inspirowany francuskim deserem Delice au Cassis. Sernik Cassis to kakaowy ciasteczkowy spód, delikatnie kokosowa masa serowa, mus z czarnych porzeczek i galaretka z likieru. Znakomite połączenie smaków, deser z górnej półki :-).
Składniki na ciasteczkowy spód:
150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
20 g wiórków kokosowych
40 g masła, roztopionego
1,5 łyżki kakao
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.
Składniki na kokosową masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na podpieczony spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Mus z czarnej porzeczki:
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
500 g czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
120 g cukru
14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
Porzeczki (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka i skórki – nie będą potrzebne.
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Żelatynę w listkach namoczyć w wodzie, po 10 minutach, kiedy napęcznieje - odcisnąć z nadmiaru wody. Podgrzać w mikrofali (lub na palniku) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego porzeczkowego puree, dokładnie wymieszać, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z porzeczki. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu porzeczkowego wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu na mus wylać galaretkę Cassis, można ozdobić dodatkowymi owocami czarnej porzeczki.
Galaretka Cassis:
150 ml likieru z czarnej porzeczki crème de cassis
50 g cukru
2 listki żelatyny lub 2 łyżeczki żelatyny w proszku
kilka odłożonych porzeczek, do dekoracji
Żelatynę w proszku zalać minimalną ilością zimnej wody (tylko do przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Żelatynę w listkach namoczyć w wodzie, po 10 minutach, kiedy napęcznieje - odcisnąć z nadmiaru wody. Podgrzać w mikrofali (lub na palniku) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować).
Likier i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia i rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać do połączenia. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-cassis