Wykonanie
Nasz noworoczny sernik :-). Pyszna, idealna masa serowa i mus
śmietankowy ze sporą zawartością procentów w postaci
likieru Baileys. Rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.
Likier ten jest dostępny w wielu wariantach
smakowych (mój ulubiony to pomarańczowa
trufla), więc za każdym razem deser może smakować trochę inaczej... Ozdóbcie go wiórkami z
czekolady, będzie wyglądał dostojnie. Nie zawiedziecie się, polecam!Składniki na spód:160 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz szeroką folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać do tortownicy i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 160 stopni C przez około 40 – 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić.Mus z Baileys:400 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej125 ml
likieru Baileys1,5 łyżki
kakao, przesianego2,5 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 2,5 listka
żelatyny4 łyżki
cukru pudruŻelatynę w proszku zalać małą ilością
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Wymieszać z
likierem Baileys.W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę,
kakao i
cukier puder. Ubić do sztywności. Strużką wlewać
likier Bailey’s z
żelatyną, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników.
Czekoladowe rurki:60 g
mlecznej czekoladyPrzygotować
czekoladowe rurki. W tym celu
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej . Płynną, rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy
czekolada zastygnie, ale jednocześnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy
ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z
czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać
czekoladę z blaszki lub blatu.Na wystudzoną masę
serową wyłożyć mus Baileys, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Na wierzch wyłożyć wiórki
czekoladowe.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli
wodnej).Smacznego :-).