Wykonanie
Sernik świąteczny, typowo zimowy. Proponuję go na najbliższe święta listopadowe jak i na Boże Narodzenie. Świeża
żurawina pojawiła się już w sprzedaży, ale z powodzeniem można wykorzystać zapasy mrożonej. Sernik o idealnej, najsmaczniejszej białej
masie serowej (dla mnie to teraz punkt odniesienia do wszystkich przepisów na serniki). Z wyjatkowym musem - kwaśny i lekko gorzki smak
żurawiny przełamuje
słodycz sernika, połączenie jest niebiańskie :-). Bardzo polecam.Składniki na spód:160 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo30 g
masła, roztopionego
Ciastka (w całości) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli
wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.Mus
żurawinowy:300 g
żurawiny (świeżej lub mrożonej)świeżo wyciśnięty sok z połowy małej
cytryny1/2 szklanki
cukru3 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 3 listki
żelatyny300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejW garnuszku umieścić
żurawiny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania),
sok z cytryny,
cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru i popękania
żurawiny. Przetrzeć przez sitko, dokładnie, do pozbycia się skórki i powstania gładkiego puree.
Żelatynę zalać
wodą do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Wymieszać dokładnie z jeszcze ciepłym puree (w razie potrzeby puree można podgrzać). Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, w
trzech turach, dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie wymieszać.Mus
żurawinowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).Przed podaniem można udekorować oszronionymi
żurawinami - świeżą
żurawinę maczam w
surowym białku i obtaczam w drobnym cukrze do wypieków. Przechowywać w lodówce do 5 dni.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).