Wykonanie
Tym razem odwrotnie, jak z serniku z
musem czekoladowym ;-). Sernik
czekoladowy z dodatkiem musu z
białej czekolady. Mus z
białej czekolady wykonujemy bez
jajek - to mus uproszczony, na
śmietanie kremówce, bez dodatku
żelatyny. Idealnie kremowa masa czekoladowa w serniku i jego perfekcyjny wygląd są
wynikiem pieczenia w kąpieli
wodnej. Proszę się nie obawiać kąpieli
wodnej; kiedy porównacie rezultaty ze swoją dotychczasową metodą pieczenia, nie będziecie chcieli z niej rezygnować ;-). Sernik jest deserem doskonałym,
słodycz białego musu równoważy wytrawny smak sernika
czekoladowego. Doskonały do podawania z domową frużeliną
wiśniową . Polecam!Składniki na spód:160 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo30 g
masła, roztopionego
Ciastka (w całości) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%2 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej2 łyżki
kakao, przesianego2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 50 minut w kąpieli
wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.Składniki na mus z
białej czekolady:400 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej200 g
białej czekolady, posiekanej150 ml
śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do przestudzenia, lecz sos
czekoladowy powinien pozostać płynny.W misie miksera ubić
śmietanę kremówkę, na sztywno.Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos
czekoladowy, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia.Mus z
białej czekolady wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).Przed podaniem oprószyć
kakao. Przechowywać w lodówce do 5 dni.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).