Wykonanie
W ciastach, jak i życiu, uwielbiam połączenie czerni i bieli - musiałam upiec to brownies! Jest pyszne, z
białą czekoladą, słodkie, choć nie za bardzo - dla wielbicieli
ciasteczek Oreo. Tym razem chciałam przetestować ich wersję lidlowską 'Neo' by sprawdzić, czy krem lepiej odchodzi od
ciasteczek, do przygotowania uroczych sówek . W kwestii informacyjnej - odchodzi tak samo źle ;-). Ale brownies warto upiec!Składniki na masę
serową:100 g
białej czekolady600 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka1 łyżeczka pasty z
wanilli, ekstraktu z
wanilli lub ziarenka z 1
laski waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić.W misie miksera utrzeć
twaróg,
cukier,
jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka),
wanilię. Dodać roztopioną
czekoladę i zmiksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Składniki na masę brownies:100 g
gorzkiej czekolady100 g
masła2
jajka, w temperaturze pokojowej1/3 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
rumu18
ciastek Oreo
Czekoladę roztopić z
masłem w kąpieli
wodnej.
Jajka lekko roztrzepać z
cukrem. Dodać roztopioną
czekoladę,
rum i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać przesiane
kakao i
mąkę, dokładnie połączyć z masą
czekoladowo - jajeczną.Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Wlewać na zmianę masę sernikową i masę brownie, by powstały nieregularne warstwy. Wierzch ciasta udekorować pokruszonymi lub całymi
ciastkami oreo.Piec w 180ºC przez około 30 minut lub do momentu, aż masa serowa będzie sprężysta przy dotyku.Upieczone ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - blog gotujebolubi.blox.pl