Wykonanie
Sernikiem Rocher kończę blogową
serię przysmaków z pralinkami Rocher :-). Sernik nawiązuje do smaku pralinek oczywiście przez dodatek nutelli, nie ma w nim jednak elementów chrupiących, poza pralinkami dekoracyjnie ułożonymi na wierzchu. Sernik pieczemy w formie o średnicy 23 cm i nie jest bardzo wysoki - jest jednak bardzo sycący; niedużej wielkości kawałek wystarczy w zupełności na zaspokojenie chęci na
słodycze na cały długi dzień, to porcja dla wielu osób. Jest bardzo smaczny, dla fanów nutelli,
mlecznej czekolady i
orzechów laskowych :-).Składniki na spód:140 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie1 łyżka
kakao50 g
orzechów laskowych30 g
masła, roztopionego
Ciastka,
orzechy,
kakao i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie400 g nutelli (1 słoiczek)125 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1/2 - 2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków5 dużych
jajek3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg i nutellę - zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut w kąpieli
wodnej*. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Ponadto:6 (lub więcej) pralinek Rocher
Polewa czekoladowa:100 g
mlecznej czekolady, posiekanej80 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.Schłodzony sernik polać
polewą czekoladową. Pralinki przepołowić i poukładać na górze.Przechowywać w lodówce do 5 dni.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).