ßßß Cookit - przepis na Sernik z dulce de leche

Sernik z dulce de leche

nazwa

Wykonanie

Pyszny sernik krówkowy na spodzie ciasteczkowym z delikatnie wyczuwalną nutką cynamonu. Wcale nie jest przesadnie słodki, jak by mogło się wydawać. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć :) Nam bardzo posmakował. I powiem Wam jeszcze że wiedziałam co robię piekąc go od razu w mojej największej tortownicy.
A przepis pochodzi od Dorotki
Polecam ;)
Proporcje podaję od razu po ich zwiększeniu na tortownicę 27, w oryginale u Doroty znajdziecie proporcje na tortownicę 22 cm.
Spód ciasteczkowy:
270 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie lub innych ciastek pełnoziarnistych ( ja dodałam Wiatraczki Złotokłose bez czekolady)
80 g miękkiego masła
2/3 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
4 jajka
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki śmietany kremówki
1 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
510 g dulce de leche (dałam gotową masę krówkową czy jak to producent określił na etykietce mleko gotowane)
Ciastka, masło i cynamon miksujemy tak by otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Ja to robiłam przy pomocy blendera, ale można również pokruszyć ciastka tłuczkiem i wmieszać w nie stopione masło.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy masę ciasteczkową i wyrównujemy.
Dwukrotnie zmielony twaróg miksujemy z cukrem następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy, a następnie śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem miksujemy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 175 st. C.
Masę serową dzielimy na dwie równe części. Jedną część miksujemy z połową ilości masy krówkowej i wykładamy ją na spód ciasteczkowy. Następnie wylewamy na nią p ozostałą część masy krówkowej.
Jeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta to można ją chwilę ogrzać, powinna wówczas nieco zmienić konsystencję na rzadszą. Można też spróbować po prostu potraktować ją mikserem, u mnie właśnie ten sposób się sprawdził.
Na wierzch wylewamy jasną masę serową.
Za pomocą widelca lub patyczka zanurzonego do głębokości masy krówkowej robimy esy-floresy, tak by otrzymać marmurkowy wzorek :)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 60-70 min. Studzimy.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/08/sernik-z-dulce-de-leche.html