Wykonanie
Pyszny sernik
krówkowy na spodzie
ciasteczkowym z delikatnie wyczuwalną nutką
cynamonu. Wcale nie jest przesadnie słodki, jak by mogło się wydawać. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć :) Nam bardzo posmakował. I
powiem Wam jeszcze że wiedziałam co robię piekąc go od razu w mojej największej tortownicy.A przepis pochodzi od DorotkiPolecam ;)
Proporcje podaję od razu po ich zwiększeniu na tortownicę 27, w oryginale u Doroty znajdziecie proporcje na tortownicę 22 cm.Spód
ciasteczkowy:270 g
ciastek digestive w gorzkiej
czekoladzie lub innych
ciastek pełnoziarnistych ( ja dodałam Wiatraczki Złotokłose bez
czekolady)80 g miękkiego
masła2/3 łyżeczki
cynamonuMasa serowa:1 kg półtłustego
twarogu (dwukrotnie zmielonego)1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4
jajka3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2/3 szklanki
śmietany kremówki1 1/3 łyżki
mąki ziemniaczanej510 g dulce de leche (dałam gotową masę
krówkową czy jak to producent określił na etykietce
mleko gotowane)
Ciastka,
masło i
cynamon miksujemy tak by otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Ja to robiłam przy pomocy blendera, ale można również pokruszyć
ciastka tłuczkiem i wmieszać w nie stopione
masło.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy masę
ciasteczkową i wyrównujemy.Dwukrotnie zmielony
twaróg miksujemy z
cukrem następnie stopniowo dodajemy po jednym
jajku, cały czas miksując. Dodajemy ekstrakt z
wanilii i mieszamy, a następnie
śmietanę kremówkę,
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem miksujemy.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 175 st. C.Masę
serową dzielimy na dwie równe części. Jedną część miksujemy z połową ilości masy krówkowej i wykładamy ją na spód
ciasteczkowy. Następnie wylewamy na nią p ozostałą część masy krówkowej.Jeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta to można ją chwilę ogrzać, powinna wówczas nieco zmienić konsystencję na rzadszą. Można też spróbować po prostu potraktować ją mikserem, u mnie właśnie ten sposób się sprawdził.Na wierzch wylewamy jasną masę
serową.Za pomocą widelca lub patyczka zanurzonego do głębokości masy krówkowej robimy esy-floresy, tak by otrzymać marmurkowy wzorek :)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 60-70 min. Studzimy.Przed podaniem dobrze jest schłodzić sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.Smacznego ;)