Wykonanie
Lubicie smak dulce de leche? Mój Mąż wprost uwielbia! I chociaż ja nigdy nie wyjadam tej masy prosto z puszki, muszę przyznać, że sernik z jej dodatkiem jest wspaniały. Przede wszystkim nie jest wcale mdły (jak wydawało mi się na początku, że będzie), smak masy kajamkowej jest delikatnie wyczuwalny i nie dominuje nad sernikiem. Całości dodaje smaku
cynamon, który dodałam do
spodu.. A ponieważ przywiozłam z Polski trochę
sera półtłustego w kostkach,
będę miała okazję niedługo wymyślić kolejny sernik ;-). Polecam!Składniki na spód:200 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie60 g
masła, roztopionegopół łyżeczki
cynamonuCiastka,
cynamon i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajkapół szklanki
śmietany kremówki 36%400 g dulce de leche /masy kajmakowej z puszki (podzielone na 200 g + 200 g)1 łyżka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować z
cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać
jajka (całe, bez rozdzielania na
białka i
żółtka), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z
wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, przesianą
mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Otrzymałą masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche/masy kajmakowej.Na schłodzony spód
ciasteczkowy wyłożyć masę
serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzać; na koniec wylać na wierzch jasną masę
serową. Widelcem lub patyczkiem zrobić esy-floresy do głębokości masy serowej z dulce de leche. Wymieszać delikatnie by powstał marmurkowy wzorek.Piec w temperaturze 175ºC przez 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .