Wykonanie
...czyli o serniku, którego chwalić nie trzeba. Opowieść w obrazkach. :)
(przepis podaję za Dorotką)Składniki na spód:200 g
ciastek digestive w
czekoladzie60 g miękkiego
masłapół łyżeczki
cynamonuCiastka,
masło,
cynamon zmiksować razem, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Można też najpierw pokruszyć
ciastka, dodać stopione
masło,
cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę
ciastkową, wyrównać.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie2/3 szklanki
cukru (dałam 1/3)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajkapół szklanki
śmietany kremówki400 g dulce de leche (dałam
mleko skondensowane gotowane 1,5 godziny)1 łyżka
mąki ziemniaczanejTwaróg zmiksować z
cukrem na gładką masę, po kolei wbijać
jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z
wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę,
mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/3 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche. Na masę
ciasteczkową wyłożyć masę
serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzać; na koniec wylać jasną masę
serową. Widelcem lub patyczkiem narysować esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek (u mnie dość wątpliwy ;)).Piec (można pod przykryciem z folii aluminiowej) ok. 1 godziny w temperaturze 175 stopni.Wystudzić, przed podaniem włożyć na minimum 3 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc.Smacznego!