Wykonanie
Dzień dobry!Jak ten czas szybko leci... jeszcze tydzień temu zajadaliśmy się tym sernikiem, a dzisiaj jest tylko wspomnieniem uwiecznionym na zdjęciach... Wspomnieniem, które warto powtórzyć, mówię Wam! :-) Sernik dulce de leche czyli sernik kajmakowy. Słodki, kremowy, z pyszną kajmakową chmurką na wierzchu (koniecznie muszę ją wykorzystać jako bazę jakiegoś deseru!).Sernik grzechu warty! :-)
Składniki:Spód:200 g pełnoziarnistych
herbatników lub
ciastek typu digestive80 g
masłaMasa serowa:750 g
twarogu sernikowego3/4 szklanki
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowego3
jajka1/2 szklanki kremówki200 g kajmaku*1 łyżka
mąki ziemniaczanejDekoracja:250 g
śmietany kremówki 30%150 g kajmaku
kakao*Dobrej jakości. Można go również przygotować samodzielnie z
mleka skondensowanego słodzonego w puszce. Puszkę gotujemy ok. 2,5-3 godziny całkowicie zakrytą
wodą, następnie studzimy i otwieramy - w środku powstał pyszny kajmak.Wykonanie:
Ciasteczka dokładnie kruszymy i mieszamy z miękkim
masłem. Można to zrobić za pomocą malaksera. Gotową masą
ciasteczkową wykładamy tortownicę, dociskamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Do
sera dodajemy kolejno
jajka,
cukier, ekstrakt, kremówkę, kajmak i
mąkę ziemniaczaną, szybko mieszamy do połączenia się składników. Staramy się zbyt nie napowietrzać masy.Tak przygotowaną masę
serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Do piekarnika warto wstawić naczynie z
wodą.Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy kajmak. Masę wykładamy na wystudzony sernik i oprószamy
kakao. Sernik wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.Smacznego!