ßßß Cookit - przepis na Sernik dulce de leche (kajmakowy)

Sernik dulce de leche (kajmakowy)

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Jak ten czas szybko leci... jeszcze tydzień temu zajadaliśmy się tym sernikiem, a dzisiaj jest tylko wspomnieniem uwiecznionym na zdjęciach... Wspomnieniem, które warto powtórzyć, mówię Wam! :-) Sernik dulce de leche czyli sernik kajmakowy. Słodki, kremowy, z pyszną kajmakową chmurką na wierzchu (koniecznie muszę ją wykorzystać jako bazę jakiegoś deseru!).
Sernik grzechu warty! :-)
Składniki:
Spód:
200 g pełnoziarnistych herbatników lub ciastek typu digestive
80 g masła
Masa serowa:
750 g twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
1/2 szklanki kremówki
200 g kajmaku*
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
250 g śmietany kremówki 30%
150 g kajmaku
kakao
*Dobrej jakości. Można go również przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego słodzonego w puszce. Puszkę gotujemy ok. 2,5-3 godziny całkowicie zakrytą wodą, następnie studzimy i otwieramy - w środku powstał pyszny kajmak.
Wykonanie:
Ciasteczka dokładnie kruszymy i mieszamy z miękkim masłem. Można to zrobić za pomocą malaksera. Gotową masą ciasteczkową wykładamy tortownicę, dociskamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Do sera dodajemy kolejno jajka, cukier, ekstrakt, kremówkę, kajmak i mąkę ziemniaczaną, szybko mieszamy do połączenia się składników. Staramy się zbyt nie napowietrzać masy.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy kajmak. Masę wykładamy na wystudzony sernik i oprószamy kakao. Sernik wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2016/04/sernik-dulce-de-leche-kajmakowy.html