ßßß Cookit - przepis na Pierogi z bobem na parze

Pierogi z bobem na parze

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
W lipcu bób rządzi w mojej kuchni. W tym roku po raz pierwszy posialiśmy bób na działce – wyrósł w niespodziewanie dużych ilościach. Jedliśmy bób solo, z makaronem, risotto. Teraz przyszedł czas na pierogi z bobem. Do przygotowania ich przekonała mnie Monika, koleżanka – wegetarianka. Ja jako prawdziwy mięsożerca nie mogłam obejść się bez „mięsnej wkładki”. Takie pierogi to wspaniała uczta dla wszystkich zmysłów. Pachną, wyglądają i smakują cudownie. Gotowane pierogi na parze mają jeszcze mocniejszy smak, bo nie zostawiają go w wodzie.
Porcja na ok. 50 pierogów
Składniki:
Ciasto:
250 g pszennej mąki
100 ml gorącej wody (wrzątku)
50 ml zimnej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
500 g ugotowanego i obranego z łupinek bobu
100 g tłustego boczku
1 duża cebula
½ pęczka koperku
1 łyżeczka soli (lub mniej, gdy boczek jest bardziej słony)
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Omasta:
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać gorącą i zimną wodę oraz oliwę.
Zamieszać, przykryć talerzem, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto zagnieść na gładko i z powrotem przełożyć do miski i przykryć.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić bób i gotować go 4-5 minut.
Ostudzić, obrać z łupinek, odważyć ½ kg.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rumiano.
Koperek drobno posiekać. Bób zmielić w maszynce do mięsa lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, koperek oraz sól i pieprz.
Wszystko razem zamieszać.
Ciasto na pierogi odcinać małymi porcjami. Każdą porcję cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 7-8 cm. Na każdym placku, na środku położyć łyżeczkę farszu, brzegi zebrać do środka i zlepić pierożki jak sakiewki.
Odkładać je na desce lub posypanym mąką blacie. Na dno każdej platformy bambusowego naczynia ułożyć po kawałku papieru do pieczenia, a na nim ułożyć pierogi.
Bambusowy koszyk do gotowania na parze wstawić go dużego garnka, wlać kilka centymetrów wody, zagotować zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać i wyłączyć (czosnek nie może się zrumienić).
Przełożyć pierogi z bobem na talerze, polać czosnkowym masłem i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/07/pierogi-bobem-parze