Wykonanie
Poziom trudnościW lipcu
bób rządzi w mojej kuchni. W tym roku po raz pierwszy posialiśmy
bób na działce – wyrósł w niespodziewanie dużych ilościach. Jedliśmy
bób solo, z
makaronem, risotto. Teraz przyszedł czas na pierogi z
bobem. Do przygotowania ich przekonała mnie Monika, koleżanka – wegetarianka. Ja jako prawdziwy mięsożerca nie mogłam obejść się bez „mięsnej wkładki”. Takie pierogi to wspaniała uczta dla wszystkich zmysłów. Pachną, wyglądają i smakują cudownie. Gotowane pierogi na parze mają jeszcze mocniejszy smak, bo nie zostawiają go w wodzie.
Porcja na ok. 50 pierogówSkładniki:Ciasto:250 g
pszennej mąki100 ml gorącej
wody (wrzątku)50 ml zimnej
wody2 łyżki
oliwy z oliwekFarsz:500 g ugotowanego i obranego z łupinek
bobu100 g tłustego
boczku1 duża
cebula½ pęczka
koperku1 łyżeczka
soli (lub mniej, gdy
boczek jest bardziej słony)½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuOmasta:2 łyżki klarowanego
masła2 ząbki
czosnkuSposób przygotowania:Przygotować ciasto. Do miski wsypać
mąkę, dodać gorącą i zimną
wodę oraz
oliwę.
Zamieszać, przykryć talerzem, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto zagnieść na gładko i z powrotem przełożyć do miski i przykryć.
W dużym garnku zagotować
wodę z
solą. Wrzucić
bób i gotować go 4-5 minut.
Ostudzić, obrać z łupinek, odważyć ½ kg.
Boczek i
cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rumiano.
Koperek drobno posiekać.
Bób zmielić w maszynce do
mięsa lub rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków. Dodać podsmażoną
cebulę z
boczkiem,
koperek oraz
sól i
pieprz.
Wszystko razem zamieszać.
Ciasto na pierogi odcinać małymi porcjami. Każdą porcję cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 7-8 cm. Na każdym placku, na środku położyć łyżeczkę farszu, brzegi zebrać do środka i zlepić pierożki jak sakiewki.
Odkładać je na desce lub posypanym
mąką blacie. Na dno każdej platformy
bambusowego naczynia ułożyć po kawałku papieru do pieczenia, a na nim ułożyć pierogi.
Bambusowy koszyk do gotowania na parze wstawić go dużego garnka, wlać kilka centymetrów
wody, zagotować zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać klarowane
masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, zamieszać i wyłączyć (
czosnek nie może się zrumienić).
Przełożyć pierogi z
bobem na talerze, polać
czosnkowym masłem i podawać.
Smacznego!