ßßß
Składniki :
1 średnia dynia (około 1kg po obraniu i usunięciu pestek)oliwa z oliweksól, pieprz1 średnia cebula2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków1 litr wodyłyżka masła
Przygotowanie :Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić i popieprzyć, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 30 minut lub do czasu aż dynia zmięknie (nie musi być całkowicie upieczona, będzie jeszcze gotowana).W dużym garnku roztopić masło i zaszklić na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać przyprawę pięć smaków, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.Upieczoną dynię dodać do cebuli, zalać wodą i zagotować. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, aby smaki się połączyły. Garnek zestawić z palnika i odstawić, aby zupa chwilę ostygła. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem i podawać przybraną np. pestkami dyni.
Smacznego !