Wykonanie
Płynne czwartkiZimą warto sięgnąć po
dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy przepis na krem z dyni z dodatkiem
chińskiej przyprawy pięć smaków i od razu stwierdziłam, że to musi być fantastyczne połączenie! Koniecznie musiałam ją wypróbować i tak dzielę się dziś z
Wami tym wspaniałym przepisem. Zupa okazała się cudowna - słodka, pachnąca orientalnymi
przyprawami:
cynamonem,
goździkami i
anyżem, idealna na mroźne, zimowe dni. Gorąco polecam!
Składniki :
1 średnia
dynia (około 1kg po obraniu i usunięciu pestek)
oliwa z oliweksól,
pieprz1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
przyprawy chińskiej 5 smaków1 litr
wodyłyżka
masłaPrzygotowanie :
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić i popieprzyć, skropić
oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 30 minut lub do czasu aż
dynia zmięknie (nie musi być całkowicie upieczona, będzie jeszcze gotowana).W dużym garnku roztopić
masło i zaszklić na nim drobno posiekaną
cebulę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać
przyprawę pięć smaków, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.Upieczoną
dynię dodać do
cebuli, zalać
wodą i zagotować. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, aby smaki się połączyły. Garnek zestawić z palnika i odstawić, aby zupa chwilę ostygła. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić
solą i
pieprzem i podawać przybraną np.
pestkami dyni.
Smacznego !