ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Witam Wszyskitch
Nadszedł i czas na moje ulubione pierogi ze szpinakiem, a zaczęło się niewinnie, kiedy to w Olkuszu w pierogarnii z prawdziwego zdarzenia miałem okazję takie zjeść. Pani miała w kuchni okno z którego miała widok na salę, a jednocześnie kliencie widzieli jak na bieżąco lepi pierogi z farszem jaki życzą sobie klienci. Od tego momentu pierogi ze szpinakiem skradły moje serce na dobre, dlatego dzisiaj je zrobimy.
Potrzebne składniki:
Składniki na danie dla czterech osób.
Ciasto:
500g mąki pszennej
jajko
3/4 szklanki wody
sól
łyżka oliwy z oliwek
Farsz:
250g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
odrobina masła
pieprz
mieszanka Tomato Seasoning Salt
Do polania
smalec
cebula
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli, oliwę z oliwek i wodę, po czym dokładnie mieszamy składniki, wygniatamy ciasto i formujemy kulę.
W garnku smażymy posiekany czosnek na odrobinie masła i dodajemy mrożony szpinak.
Doprawiamy pieprzem i mieszanką przypraw.
Ciasto dzielimy na dwie części, następnie je rozwałkowujemy
i przy pomocy szklanki wykrajmy krążki. Na środku krążków kładziemy łyżeczkę farszu.
Zalepiamy dokładnie pierogi, a aby farsz nie wypłynał podczas gotowania pierogów.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. W tym czasie posiekaną cebulę smażymy na smalcu.
Na koniec ugotowane pierogi polewamy roztopionym smalcem ze smażoną cebulą.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/03/pierogi-ze-szpinakiem.html