Wykonanie
Witam WszyskitchNadszedł i czas na moje ulubione pierogi ze
szpinakiem, a zaczęło się niewinnie, kiedy to w Olkuszu w pierogarnii z prawdziwego zdarzenia miałem okazję takie zjeść. Pani miała w kuchni okno z którego miała widok na salę, a jednocześnie kliencie widzieli jak na bieżąco lepi pierogi z farszem jaki życzą sobie klienci. Od tego momentu pierogi ze
szpinakiem skradły moje
serce na dobre, dlatego dzisiaj je zrobimy.Potrzebne składniki:
Składniki na danie dla czterech osób.Ciasto:500g
mąki pszennejjajko3/4 szklanki
wodysólłyżka
oliwy z oliwekFarsz:250g
mrożonego szpinaku3 ząbki
czosnkuodrobina
masłapieprzmieszanka Tomato Seasoning SaltDo polania
smaleccebulaDo miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajko, szczyptę
soli,
oliwę z
oliwek i
wodę, po czym dokładnie mieszamy składniki, wygniatamy ciasto i formujemy kulę.
W garnku smażymy posiekany
czosnek na odrobinie
masła i dodajemy
mrożony szpinak.
Doprawiamy
pieprzem i
mieszanką przypraw.Ciasto dzielimy na dwie części, następnie je rozwałkowujemyi przy pomocy szklanki wykrajmy krążki. Na środku krążków kładziemy łyżeczkę farszu.
Zalepiamy dokładnie pierogi, a aby farsz nie wypłynał podczas gotowania pierogów.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. W tym czasie posiekaną
cebulę smażymy na
smalcu.
Na koniec ugotowane pierogi polewamy roztopionym
smalcem ze smażoną
cebulą.