Wykonanie
Pierogi są daniem uwielbianym zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo
pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z
bobem,
boczkiem i zakopiańskim
oscypkiem….pyszne !
Składniki:Ciasto:50 dag
mąki pszennej1
jajkoOkoło 1 szklanki dość ciepłej
wodyFarsz:½ kg
bobu-u mnie mrożony30 dag chudego gotowanego
boczku2
cebule10 dag
oscypka5 łyżek
oliwySól i
pieprz do smakuSposób wykonania:Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku wgłębienie, wbijamy
jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo
wodę , mieszamy z
mąką dolewamy resztę
wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i elastyczne.Farsz:
Bób, jeśli mamy mrożony, rozmrażamy w temp pokojowej, mielimy w maszynce do
mięsa,
boczek i
cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy razem na
oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym
bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej
oscypek, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, mieszamy do połączenia składników.Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi.Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej
wody około 2 minuty od wypłynięcia.Podajemy polane okrasą.Smacznego!