Wykonanie
Zupa szczawiowa – kwaskowaty przysmak z polskiej kuchniW smaku tej zupy wielu z nas zakochało się jeszcze w dzieciństwie. Jadamy ją głównie latem, dlatego że
szczaw nie nadaje się do dłuższego przechowywania i najlepiej wykorzystać go zaraz po zerwaniu. Jednak jeśli jesteś prawdziwym wielbicielem tej potrawy, sezon letni możesz wykorzystać na przyrządzenie koncentratu. Dzięki temu będziesz mógł jeść zupę także po sezonie - szczawiówka może być dobrym daniem rozgrzewającym na chłodniejsze dni.Zupa szczawiowa jest jedną z najbardziej lubianych tradycyjnych
polskich potraw. Wielu z nas darzy ją dużym sentymentem, gdyż kojarz się nam ona z domową kuchnią z dzieciństwa. Charakterystyczny lekko kwaskowaty smak zupy sprawia, że trudno przejść obok niej obojętnie.Najlepiej smakuje ta ze świeżego, własnoręcznie zebranego szczawiu. To doskonały pomysł na obiad – z dodatkiem
jajka będzie bardzo sycąca.Szukasz przepisu na zupę szczawiową? Wypróbuj przepis autorstwa Agnieszki Kręglickiej .Potrzebne składniki:300 g szczawiu60 g
masła1
cebula pokrojona w kostkę4
młode ziemniaki pokrojone w kostkę1 l rosołu lub
wywaru z warzyw1/2 szklanki
śmietankisólpieprzSposób przygotowania: W garnku rozgrzać
masło, zeszklić
cebulę, dodać
ziemniaki,
sól,
pieprz. Dusić powoli, aż
ziemniaki zmiękną. Dodać posiekany
szczaw, dusić, aż zwilgotnieje. Wlać podgrzany rosół, zagotować i połączyć ze
śmietanką. Uzupełnić
przyprawy, dodać trochę świeżego szczawiu.Potrzebne składniki:1 pęczek
włoszczyzny1/2 kg szkieletów z
dorsza lub innej
białej ryby2 pęczki szczawiu
sólpieprz1 duża
wędzona makrela4
jajka2 łyżki posiekanego
koperku4 łyżki
śmietany 18%Sposób przygotowania: Przygotowujemy
wywar -
włoszczyznę myjemy, obieramy i wraz ze szkieletami wkładamy do garnka, zalewając taką ilością
wody, aby wszystko było przykryte. Gotujemy 2-3 godziny, cedzimy
wywar. Dodajemy do niego oczyszczony i pokrojony
szczaw, gotujemy 15 minut, aż zmięknie. Zupę doprawiamy
solą i
pieprzem. Usuwamy ości z
makreli, rozrywamy
mięso na kawałki.
Jajka kroimy w ćwiartki. Do zupy wkładamy
jajka i
rybę. Przed podaniem dodajemy
koperek i
śmietanę.Autor przepisu: Artur MorozZobacz także:Tajska szczawiowaKrem szczawiowy