Wykonanie
Dorsz Bacalhau przygotowywany jest według tradycyjnej portugalskiej receptury - po półrocznym leżakowaniu w solance jest suszony a na koniec mrożony, dzięki
czemu jest mega soczysty nawet po upieczeniu.Składniki na zapiekankę dla 2 osób:2 płaty
dorsza (ok 1/2 kg), można też użyć innej
ryby1 duża
cebula6 średnich
ziemniakówszklanka
śmietankisól,
pieprzdo posypania spora garść
koperkuRybę rozmroziłam w lodówce i podzieliłam na cząstki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam pokrojoną na talarki
cebulę, kawałki
ryby i
ziemniaki (surowe) pokrojone na cienkie plasterki. Każdą warstwę delikatnie
soliłam i
pieprzyłam. Całość zalałam
śmietanką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Warto przed wyjęciem sprawdzić czy
ziemniaki się upiekły. Przed podaniem posypałam obficie posiekanym
koperkiem.Smacznego!