Wykonanie
Tradycyjna zupa rybna kuchni fińskiej. Prosta w przygotowaniu zresztą jak większość ich dań. Bardzo smaczna i szybka w przyrządzeniu. Przepis od koleżanki.
Składniki :4-6
ziemniaków1
cebula400 ml
wody ( można dodać więcej jeśli będzie nam się wydawało za mało. Ja w
sumie dałam 4 szklanki )5 ziarenek
ziela angielskiego200 g
łososia lub innej
ryby ( dałam nieco więcej )200 ml
mleka ( można zastąpić
śmietanką 18 % lub 12 %)pęczek
koperkusól,
pieprzZiemniaki i
cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Wodę zagotować razem z
zielem angielskim. Kiedy
zawrzy dodajemy wcześniej posiekane warzywa. Gotujemy 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień dokładamy
rybę pociętą w kostkę o ok 2 cm
boku. Gotujemy kolejne 10 minut lub do momentu aż
ryba będzie dobra czyli zacznie dzielić się na płaty. Kolejno dolewamy
mleko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia. Dosypujemy drobno posiekany
koperek, mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego :)