ßßß Cookit - przepis na Schabowy marynowany

Schabowy marynowany

nazwa

Wykonanie

Fajna propozycja na schabowy, który świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu. Marynujemy go 2 dni wcześniej a potem tylko fru na patelnię. Bardzo smaczny aczkolwiek podczas smażenia przy niektórych kotletach miejscowo odpadła mi panierka ale może to wina zbyt małej ilości maki ziemniaczanej, która mi się skończyła. Nie smażyłam też pod przykryciem. Przepis z bloga Z cukrem pudrem .
Składniki :
ok 8 średnich plastrów schabu bez kości
4 jaja
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej ( niestety skończyła mi się i użyłam tylko 2 resztę zastąpiłam zwykłą pszenną )
2 płaskie łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy
6 łyżek oleju
sól, pieprz
Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Jaja roztrzepujemy. Do jaj dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Wkładamy wcześniej przygotowane mięso tak aby marynata dobrze pokryła każdy plaster. Można dodatkowo delikatnie wetrzeć marynatę w mięso. Całość wkładamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie mięso pokryte marynatą smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/06/Schabowy-marynowany.html