Wykonanie
Fajna propozycja na
schabowy, który świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu. Marynujemy go 2 dni wcześniej a
potem tylko fru na patelnię. Bardzo smaczny aczkolwiek podczas smażenia przy niektórych kotletach miejscowo odpadła mi panierka ale może to
wina zbyt małej ilości
maki ziemniaczanej, która mi się skończyła. Nie smażyłam też pod przykryciem. Przepis z bloga Z
cukrem pudrem .
Składniki :ok 8 średnich plastrów
schabu bez kości4
jaja4 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej ( niestety skończyła mi się i użyłam tylko 2 resztę zastąpiłam zwykłą pszenną )2 płaskie łyżki
majeranku4 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki3 łyżki pikantnego
ketchupu2 łyżki
musztardy6 łyżek
olejusól,
pieprzKotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy. Oprószamy z obu stron
solą i
pieprzem, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Jaja roztrzepujemy. Do jaj dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Wkładamy wcześniej przygotowane
mięso tak aby marynata dobrze pokryła każdy plaster. Można dodatkowo delikatnie wetrzeć marynatę w
mięso. Całość wkładamy do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie
mięso pokryte marynatą smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)