ßßß Cookit - przepis na Schab w marynacie

Schab w marynacie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis na przygotowanie kotletów schabowych w nietradycyjny sposób :) Dostałam go od mamy, a ona z kolei od koleżanki z pracy (od tej samej, która dała jej przepis na ciastka-orzeszki z kremem krówkowo-orzechowym). Przepis został kilkakrotnie wypróbowany w mojej rodzinie, także przeze mnie (bez tego nie byłoby tego posta;))
Samo przygotowanie mięsa i marynaty nie zajmuje wiele czasu, jednak marynowanie musi potrwać całą dobę. Jednak warto - dla tego wyjątkowego smaku, delikatności mięsa i niezwykłego aromatu. Pod tymi względami taki kotlet zupełnie nie przypomina tradycyjnego schabowego, jakiego większość z nas zapewne dobrze zna :)
Może zamiast przydługiego wstępu przejdę jednak do przepisu :)
Składniki:
1,5 kg schabu*
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
1 łyżka musztardy
3 łyżki ketchupu
5 łyżek oleju/oliwy
sól
pieprz
* Jeśli nie potrzebujecie aż tyle mięsa na kilka dni, to można przygotować je w mniejszej proporcji np. 0,5 kg schabu, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka ketchupu, 1-2 łyżki tłuszczu, sól i pieprz:)
W taki sposób można również przyrządzać piersi drobiowe :) Albo zrobić mix - kotlety z jednego i drugiego mięsa :)
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe pokroić w plastry o średniej grubości, a następnie lekko rozbić je tłuczkiem. Następnie kotlety przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć w dużej misce - jeden na drugim.
Przygotować marynatę z mąki, jajek, majeranku, rozgniecionych ząbków czosnku, musztardy, ketchupu i 5 łyżek oleju - mieszając stworzyć z nich jednolitą masę.
Zalać marynatą plastry schabu (tak, aby były pokryte marynatą po obu stronach). Kotlety powinny przebywać w niej 1 dobę.
Zamarynowane w ten sposób mięso można chłodzić w lodówce nawet do 5 dni - trzeba jedynie codziennie przemieszać schab i masę.
Kotlety schabowe w marynacie smażyć po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.
Tak przygotowane kotlety schabowe mogą być spożywane na obiad w przeciągu kilku dni i wcale niecodziennie (dzięki marynacie). Szczególnie dobrze sprawdza się przy wizycie gości, gdy nie wiadomo, ile kto zje - w razie czego można na szybko dosmażyć wymaganą ilość porcji :)
Bardzo smaczne z ziemniakami (przygotowywanymi w różny sposób - gotowane, półksiężyce, frytki, puree) lub ryżem. Koniecznie w towarzystwie soczystej surówki. Palce lizać!
Kotlety w takiej marynacie są soczyste, miękkie, czuć w nich wyraźny smak czosnku, ale i taką przyjemną słodycz... Śmiało mogę przyznać, że są lepsze niż powszechnie znany schabowy obtaczany w jajku i bułce tartej/mące. Chętnie polecę je każdemu :) Warto wprowadzać trochę zmian w kuchni (szczególnie, gdy ma się dość reakcji typu "Znowu schabowy?")
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/02/schab-w-marynacie.html