Wykonanie
Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis na przygotowanie kotletów
schabowych w nietradycyjny sposób :) Dostałam go od mamy, a ona z kolei od koleżanki z pracy (od tej samej, która dała jej przepis na
ciastka-orzeszki z kremem
krówkowo-
orzechowym). Przepis został kilkakrotnie wypróbowany w mojej rodzinie, także przeze mnie (bez tego nie byłoby tego posta;))
Samo przygotowanie
mięsa i marynaty nie zajmuje wiele czasu, jednak marynowanie musi potrwać całą dobę. Jednak warto - dla tego wyjątkowego smaku, delikatności
mięsa i niezwykłego aromatu. Pod tymi względami taki kotlet zupełnie nie przypomina tradycyjnego
schabowego, jakiego większość z nas zapewne dobrze zna :)Może zamiast przydługiego wstępu przejdę jednak do przepisu :)Składniki:1,5 kg
schabu*3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej4 ząbki
czosnku3 łyżeczki
majeranku1 łyżka
musztardy3 łyżki
ketchupu5 łyżek oleju/oliwy
sólpieprz* Jeśli nie potrzebujecie aż tyle
mięsa na kilka dni, to można przygotować je w mniejszej proporcji np. 0,5 kg
schabu, 1
jajko, 1 łyżka
mąki ziemniaczanej, 1-2 ząbki
czosnku, 1 łyżeczka
majeranku, 1/2 łyżeczki
musztardy, 1 łyżka
ketchupu, 1-2 łyżki tłuszczu,
sól i
pieprz:)W taki sposób można również przyrządzać piersi drobiowe :) Albo zrobić mix - kotlety z jednego i drugiego
mięsa :)Przygotowanie:
Mięso wieprzowe pokroić w plastry o średniej grubości, a następnie lekko rozbić je tłuczkiem. Następnie kotlety przyprawić z obu stron
solą i
pieprzem. Ułożyć w dużej misce - jeden na drugim.Przygotować marynatę z
mąki,
jajek,
majeranku, rozgniecionych ząbków
czosnku,
musztardy,
ketchupu i 5 łyżek
oleju - mieszając stworzyć z nich jednolitą masę.Zalać marynatą plastry
schabu (tak, aby były pokryte marynatą po obu stronach). Kotlety powinny przebywać w niej 1 dobę.Zamarynowane w ten sposób
mięso można chłodzić w lodówce nawet do 5 dni - trzeba jedynie codziennie przemieszać
schab i masę.Kotlety
schabowe w marynacie smażyć po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.Tak przygotowane kotlety
schabowe mogą być spożywane na obiad w przeciągu kilku dni i wcale niecodziennie (dzięki marynacie). Szczególnie dobrze sprawdza się przy wizycie gości, gdy nie wiadomo, ile kto zje - w razie czego można na szybko dosmażyć wymaganą ilość porcji :)Bardzo smaczne z
ziemniakami (przygotowywanymi w różny sposób - gotowane, półksiężyce, frytki, puree) lub
ryżem. Koniecznie w towarzystwie soczystej surówki. Palce lizać!
Kotlety w takiej marynacie są soczyste, miękkie, czuć w nich wyraźny smak
czosnku, ale i taką przyjemną
słodycz... Śmiało
mogę przyznać, że są lepsze niż powszechnie znany
schabowy obtaczany w
jajku i
bułce tartej/mące. Chętnie polecę je każdemu :) Warto wprowadzać trochę zmian w kuchni (szczególnie, gdy ma się dość reakcji typu "Znowu schabowy?")Smacznego!