ßßß Cookit - przepis na schabowy marynowany

schabowy marynowany

nazwa

Wykonanie

Kotlety, na które trzeba poczekać około 2 dni :))). Mięciuchne, soczyste, panierka posiada cudny kolorek, delikatne w smaku, posmakują również dzieciakom. Przepis od Danusi, z moimi zmianami.
około 8 średnich plastrów schabu bez kości
4 jaja
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy (użyłam pikantnej sarepskiej)
6 łyżek oleju
do bezpośredniego obsypania kotletów:
sól, pieprz
Kotlety myjemy, suszymy, lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Jaja roztrzepujemy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy, wkładamy mięso, pokrywamy je marynatą (musi dotrzeć we wszystkie zakamarki), wkładamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie pokryte marynatą mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z ziemniaczkami, frytkami i ulubioną surówką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/07/schabowy-marynowany.html