Wykonanie
Kotlety, na które trzeba poczekać około 2 dni :))). Mięciuchne, soczyste, panierka posiada cudny kolorek, delikatne w smaku, posmakują również dzieciakom. Przepis od Danusi, z moimi zmianami.
około 8 średnich plastrów
schabu bez kości4
jaja4 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki
majeranku4 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki3 łyżki pikantnego
ketchupu2 łyżki
musztardy (użyłam pikantnej sarepskiej)6 łyżek
olejudo bezpośredniego obsypania kotletów:
sól,
pieprzKotlety myjemy, suszymy, lekko rozbijamy, posypujemy
solą i
pieprzem, wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Jaja roztrzepujemy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy, wkładamy
mięso, pokrywamy je marynatą (musi dotrzeć we wszystkie zakamarki), wkładamy do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie pokryte marynatą
mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z ziemniaczkami, frytkami i ulubioną surówką.