Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pierogi z
poziomkami i musem ...Ciasto
cytrynowe z
truskawkami »
Botwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na
wołowinie,a właściwie na wywarze z
wołowiny.Składniki:2 pęczki botwiny (
buraczki będą do zupy)2
marchewki100 g
pietruszki ( korzeń)4 ząbki
czosnku3 szczypty suszonego
tymianku1500 ml zimnej
wodysólpieprz biały mielony szczypta ( do
wołowiny )
sok z cytryny ( do smaku)
śmietana 30% 200 ml
wołowina 400 g (chuda najlepsza)Wykonanie:
Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją
olejem ,posypujemy
solą pieprzem i nacieramy
czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy na godzinkę w lodówce. Po godzinie podsmażamy
wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy
wodą, dodajemy
marchew,,
pietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania
wywaru. Wyjmujemy
mięsko( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy
buraczki z
botwinki starte na wiórka oraz
botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie. Skrapiamy
sokiem z cytryny do smaku i dodajemy jeszcze dwa ząbki
czosnku sprasowane . Kiedy
botwinka jest już gotowa tak 5 minut przed końcem dodajemy suszony
tymianek, mieszamy i po chwili już mamy skończoną
botwinkę. Wyłączam gaz i wlewam
śmietanę, łyżką ze dwa
razy zamieszam i gotowe. Smacznego.
piątek, 17 czerwca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyTort
czekoladowo waniliowyMacie czasem tak , że byście chcieli pokazać się jak z najlepszej strony , zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić
Biszkopt z
poziomkami i
galaretkąJestem chwalipięta, no muszę po prostu muszę się pochwalić. Byłam na poziomkach zebraliśmy 8 litrów .Szok normalnie trudno uwierzyć,
pole pełne poziomKruche ciasto z
truskawkami i
rabarbaremDziś konfrontacja owocowa czyli
truskawki i
rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na
języku :) Składniki:
mąka pszenna typ 500 KłosO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter