ßßß Cookit - przepis na Botwinka na wywarze z woďż˝owiny

Botwinka na wywarze z wo�owiny

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pierogi z poziomkami i musem ...
Ciasto cytrynowe z truskawkami »
Botwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na wołowinie,a właściwie na wywarze z wołowiny.
Składniki:
2 pęczki botwiny (buraczki będą do zupy)
2 marchewki
100 g pietruszki ( korzeń)
4 ząbki czosnku
3 szczypty suszonego tymianku
1500 ml zimnej wody
sól
pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny )
sok z cytryny ( do smaku)
śmietana 30% 200 ml
wołowina 400 g (chuda najlepsza)
Wykonanie:
Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy na godzinkę w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchew,,pietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania wywaru. Wyjmujemy mięsko( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i dodajemy jeszcze dwa ząbki czosnku sprasowane . Kiedy botwinka jest już gotowa tak 5 minut przed końcem dodajemy suszony tymianek, mieszamy i po chwili już mamy skończoną botwinkę. Wyłączam gaz i wlewam śmietanę, łyżką ze dwa razy zamieszam i gotowe. Smacznego.
piątek, 17 czerwca 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Tort czekoladowo waniliowy
Macie czasem tak , że byście chcieli pokazać się jak z najlepszej strony , zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić
Biszkopt z poziomkami i galaretką
Jestem chwalipięta, no muszę po prostu muszę się pochwalić. Byłam na poziomkach zebraliśmy 8 litrów .Szok normalnie trudno uwierzyć, pole pełne poziom
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Dziś konfrontacja owocowa czyli truskawki i rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :) Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/06/Botwinka-na-wywarze-z-wolowiny.html