ßßß Cookit - przepis na Olej Rzepakowy -Slow Cooker - Golonka wieprzowa

Olej Rzepakowy -Slow Cooker - Golonka wieprzowa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pierniki Wigilijne
Wigilijny marchewkowiec na ... »
Pokaże wam dzisiaj mój test wolnowaru który dostałam do Redccon.pl
Wolnowaru użyłam w swojej kuchni chcąc poznać jego zalety i wady podczas intensywnego użytkowania. Urządzenie służy to powolnego gotowania w niskiej temperaturze.
Na dzisiaj przygotowałam specjalnie golonkę wieprzową przyrządzoną na oleju rzepakowym przygotowaną w Slow Cooker
3 małe golonka wieprzowe
olej rzepakowy 50 ml
1 kg drobniejszych ziemniaków
2 średnie cebule
4 marchewki
4 kostki drobiowe
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz biały mielony
tymianek
czosnek 6 ząbków
1,5 szklanki piwa -Miałam Książęce
woda 2 litry
1. Golonki umyłam nad gazem opaliłam dokładnie a potem nożykiem ostrym dokładnie oskrobałam .
2. Natarłam tymiankiem , solą i pieprzem mielonym. Obsmażyłam na patelni na oleju rzepakowym z obu stron.
3. Do wrzątku 2 litry wrzuciłam kostki drobiowe i chwile trzymałam do rozpuszczenia .
4. Wlałam bulion do slow cooker ułożyłam golonki obsmażone, dodałam obrane ząbki czosnku, cebule , ziele angielskie , liść laurowy.
5. Dodałam piwo na końcu.
6. Przykryłam, gotowałam na poziomie 2 przez 6 godzin .
7.Nie podnosiłam pokrywki wcale po 6 godzinach wyjęłam i podałam z marchewka i ziemniakami z wody.
8 .Smak niepowtarzalny piwo dodało pikanterii . Golonki nie jadłam nigdzie lepszej, jest delikatna , mięso odchodzi od kości.
9. Każdemu polecam wolnowar możesz śmiało iść na zakupy i nic nie przywrze i nie przypali się
Wolnowar jest sterowany elektronicznie ,ma tylko dwa przyciski do sterowania nie ma żadnej filozofii w obsłudze .
Prażenie w wysokiej temperaturze, czyli po prostu smażenie, duszenie w średniej temperaturze - zwartość garnka wtedy bulgocze oraz powolne gotowanie - wtedy zwartość delikatnie "pyrkocze". Po ugotowaniu potrawy mamy jeszcze możliwość podtrzymania ciepła przez 2 godziny.
W wolnowarze możemy przygotować zupy, gulasze, bigos, curry, sosy, ugotować mięso, oraz wszystkie inne potrawy, które gotujemy w garnkach, zapiekamy lub na początku smażymy, a potem dusimy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim golonkę i jestem zadowolona ze swojego wyboru.
Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .
jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych, ponieważ posiada najkorzystniejszy z żywieniowego punktu widzenia skład kwasów tłuszczowych . Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, których brakuje w naszej diecie. W dodatku idealnie nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/konkursy/news-konkurs-pokochaj-olej-rzepakowy,nId,1071654?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
środa, 18 grudnia 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/12/Olej-Rzepakowy-Slow-Cooker-Golonka-wieprzowa.html