Wykonanie
Zastanawiałam się co zrobić na obiad..otworzyłam zamrażarkę..może schabowe? - nie..może mielone albo żeberka? - też nie..a może golonka? o tak..tylko co z nią zrobić?..a może
golonka w
piwie...? robiłam już gulasz
piwny i był smaczny..tak więc i
golonka też powinna być smaczna..no i taka właśnie była..a na dodatek ziemniaczki pieczone razem z
golonką ..pycha..Zapraszam również do konkursu .
1
golonka1 kg
ziemniaków2
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku1 szklanka
piwaliść laurowyziele angielskiesól,
pieprzziarenka smakuZ
golonki usunąć kość i pokroić na kawałki, natrzeć
przyprawami, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a następnie obsmażyć na gorącym
smalcu.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać
piwem, dodać
cebulę ,
czosnek,
marchewkę,
liść laurowy i
ziele angielskie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni C przez około 1,5 godziny polewając
piwem..
Ziemniaki obrać, pokroić i gotować przez 15 minut, odcedzić. Gdy
golonka będzie prawie miękka, dodać obgotowane
ziemniaki i piec razem około 15 minut.