Wykonanie
Kolejny z cyklu tradycyjnych przepisów, jednak przygotowany w niestandardowy sposób. Jako, że niekoniecznie uznaję tradycyjną
golonkę, użyłam takiej bez skóry i kości. W ten sposób to danie jest zdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie
traci.Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też
wywar z gotowania
golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę.Składniki (na 2 porcje):
4 małe
golonki bez skóry i kości
włoszczyzna1
cebula2 ząbki
czosnku0,5 l
piwa1,5 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
miodurozmarynmajeranek3
ziela angielskielistek laurowysólpieprzPrzygotowanie:
Golonkę myjemy, doprawiamy
solą i
pieprzem, a także obsypujemy
rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy na 2-3 cm kawałki.
Cebulę i
czosnek obieramy.
Cebulę dodatkowo kroimy na 4 części .
Włoszczyznę,
czosnek,
cebulę i
golonkę wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i zagotowujemy. Dorzucamy
ziela angielskie i
listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godzinę.W misce przygotowujemy zalewę
piwną. Łączymy
piwo,
sos sojowy i
miód, a także wsypujemy trochę
pieprzu. Odcedzoną
golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z
selerem i
marchewkami. Zalewamy mieszanką
piwną i posypujemy
rozmarynem oraz
majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by
golonka się nie przypaliła z wierzchu i była soczysta.
Mięso podajemy razem z
marchewką i gotowanymi
ziemniakami.