Wykonanie
Dzisiaj będzie może mało dietetycznie, ale każdemu panu, który lubi
golonkę trzeba od czasu do czasu taką przyjemność zrobić ;) Czasami, gdy wędzimy
wędliny na święta, wrzucam
golonkę na kilka dni do zalewy, w której peklują się
szynki, a później gotuję i piekę. Albo przygotowuję tak, jak w przepisie poniżej.Dobra
golonka wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Niestety nie działa to tak, że wrzucimy do
wody, wyjmiemy i już. Najpierw musi poleżeć sobie w lodówce natarta
solą. Później godzinka lub dwie gotowania i drugie tyle pieczenia. W
między czasie trzeba sprawdzać, polewać
piwem itd.Ważne, żeby
golonkę wrzucić do wrzącej
wody,
mięso będzie wtedy zwarte i nie będzie się rozlatywać.Składniki:- 2
golonki wieprzowe (czasem proszę pana w sklepie, żeby przeciął je na pół, wtedy czas przygotowania odrobinę się skraca, ale na talerzu wygląda mniej efektownie)- kilka ząbków
czosnku (około pięciu)-
sól- kilka ziaren
ziela angielskiego- kilka ziaren
pieprzu- kilka
liści laurowych- pół litra
piwa- ostra i
słodka papryka do posypania
golonekPrzygotowanie:1.
Golonki porządnie nacieramy
solą.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, wciskamy je gdzie się da pomiędzy kawałki
mięsa i pod skórę, a resztą obkładamy
golonkę. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę, a najlepiej na dwie. W tym czasie od czasu do czasu przewracamy i polewamy
wodą, która pojawi się w garnku. Pamiętajcie, żeby szczelnie zakryć naczynie z
golonką, w przeciwnym razie po każdym otwarciu lodówki w waszej kuchni będzie pięknie pachniało
czosnkiem ;)Dwa dni później... ;)2. W garnku gotujemy
wodę (w ilości takiej, żeby przykryła nasze
golonki) z
zielem angielskim,
pieprzem i liśćmi laurowymi. Wrzucamy również parę plasterków
czosnku z
golonki.
Mięso płuczemy z
soli i wkładamy delikatnie do wrzącej
wody z
przyprawami. Gotujemy 1-2 godziny, aż
mięso będzie miękkie (sprawdzamy widelcem).3. Kiedy już
golonki są miękkie przekładamy je na blachę, polewamy odrobinę
piwem i wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Można wcześniej posypać skórę ostrą i
słodką papryką, będzie wtedy miała ładniejszy kolor;) Pieczemy około 1,5 godziny, co jakiś czas obracamy i polewamy
piwem.
Golonki po upieczeniu mają delikatny posmak
piwa :)Wasza cierpliwość będzie nagrodzona;) Najlepiej podawać z kuflem ulubionego
piwa!