Wykonanie
Takiemu daniu chyba nie oprze się żaden mężczyzna. Przygotowuję je na większe okazje,
golonki są pyszne, miękkie z podpieczoną skórką.
Golonkę podałam z
sosem tatarskim i
pieczywem.Polecam również podać je z pieczonymi ziemniaczkami.
SKŁADNIKI :4
golonki wieprzowe,najlepiej tylne po 300- 400 g (u mnie 2 przednie )2
liście laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiego6 ziaren
pieprzu4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku1
marchew1
pietruszka1
cebula, kawałek
seleraDO NACIERANIA
mięsa po ugotowaniu :
sól,
pieprz,
pieprz kajenny
ostra papryka w proszku6 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskę1/2 puszki
piwa do zalania
golonekPRZYGOTOWANIE :Umyte
golonki wkładamy do sporego garnka, ja użyłam szybkowaru. Dodajemy
przyprawy z warzywami, zalewamy
wodą, zamykamy szczelnie garnek i gotujemy 20 minut licząc czas po gwizdaniu garnka ( w zwykłym garnku gotujemy około 2 godzin ).Po tym czasie garnek odparowujemy. Odlewamy płyn i wyciągamy delikatnie
golonki, mają byc miękkie ale nie rozpadające się.Kiedy
mięso ostygnie, skórkę nacinam nożem w kratkę i nacieramy
przyprawami i
czosnkiem.
Golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy na dno
piwo (nie polewamy przyprawionego
mięsa, przykrywamy wszystko folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180-190 * C, po około 30 minutach ściągamy folię aluminiową i pozwalamy
mięsku się przypiec. W razie konieczności, kiedy
piwo całkowicie odparuje należy troszkę jego dolac. Nie chcemy aby nasze
mięso wyschło.Ja piekłam przednie
golonki,bardzo duże więc zużyłam całe
piwo a
mięso piekłam około 2 godzin.Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy jest już miękkie.Wyciągamy naczynie z piekarnika. Pozwalamy
mięsu trochę ostygnąć.Podajemy ciepłe z
sosem tatarskim,
musztardą pieczonymi ziemniaczkami lub knedlami bawarskimi.Smacznego.