Wykonanie
Zapraszam do poznania jednego z ulubionych przepisów Pana domu jakim jest
golonka w
piwie.
Składniki:
Golonka przednia
PiwoLiść laurowy- 5 sztuk
Czosnek- 4 duże sztuki
Marchewka- średniej wielkości
Pietruszka średniej wielkości
Seler- niewielki kawałek
Sól,
pieprzPrzygotowanie:
Golonkę dokładnie wymyj, osusz i opal na ogniu. Następnie ponacinaj ją delikatnie, natrzyj
solą i
pieprzem oraz zgniecionym
czosnkiem ( 4 duże ząbki
czosnku). Tak przygotowaną włóż do naczynia żaroodpornego dodaj 5 listków laurowych i zalej całkowicie
piwem. Odstaw na 2 h do marynowania. Po upływie tego czasu dodaj średniej wielkości
marchewkę,
pietruszkę i kawałeczek
selera. Piecz najpierw pod przykryciem ok. 1.45 minut przewracając w trakcie. Na koniec aby uzyskać zarumienioną skórkę piecz ok. 15 minut bez przykrycia.