Wykonanie
Dzisiaj Dzień Chłopaka, pomyślałam więc, że na blogu powinna znaleźć się potrawa godna prawdziwego mężczyzny - słuszny kawał mięcha, najlepiej z
piwem :) mój wybór padł na
golonkę. Lubicie? Ja niebardzo, ale mój Mężczyzna za nią przepada, szczególnie w takim wydaniu :)potrzebne składniki:4 małe
golonki wieprzowe,3
marchewki,1
por,1/3
selera,1-2
pietruszki,1-2
liście laurowe,kilka ząbków
czosnku,3-4
cebule1-2 ziarna
ziela angielskiego,10 ziarenek
pieprzu,0,5 l
piwa,3 łyżeczki
musztardy sarepskiej,3 łyżki
miodu,
sól,
pieprz.
Czosnek obieramy, zostawiamy 2 ząbki, resztę siekamy.
Golonki nacieramy
solą i
czosnkiem, dodajemy pokrojone w ćwiartki 3
cebule i zostawiamy w lodówce na noc.Warzywa obieramy i myjemy,
cebulę obieramy i przypalamy.
golonki zalewamy
wodą, dodajemy warzywa,
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie (1,5-2 godziny).
Golonki i warzywa wyjmujemy z
wywaru (można go
potem użyć do zrobienia galarety) i umieszczamy w naczyniu do pieczenia. podlewamy 3/4 butelki
piwa.Resztę
piwa wlewamy do rondelka, dodajemy
miód,
musztardę i trochę
pieprzu, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.Skórki
golonek nacinamy, następnie smarujemy
miodowo-
musztardowo-
piwną glazurą.
Golonki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, i pieczemy około 1.5 godziny, co jakiś czas smarując glazurą. 10-15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni.