Wykonanie
Grillowana
golonka w piwie/
golonka po bawarsku to ulubione danie wielu Polaków, a w szczególności mężczyzn i niektórych kobiet,którą przygotowałam na niedzielny obiad.Danie przygotowałam z wykorzystaniem
oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni. Rodzina była zachwycona, smakiem,soczystością a jednocześnie bardzo chrupiącą skórka.Genialna w smaku.
Składniki5szt
golonek przednichMarynata1 litr
piwa3 ząbki
czosnku Kamis2 łyżki suszonego
tymianku Kamis2 łyżki
majeranku Kamis5
liści laurowych Kamis2 łyżeczki
soli Kamis1 łyżeczka
pieprzuDodatkowo4
marchewki2
pietruszki1
seler3
cebuleziemniakiolej rzepakowy.
wykonanie
Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym,myjemy następnie osuszamy. Do miseczki wkładamy wkładamy wszystkie składniki marynaty.
Mieszanką przypraw nacieramy
golonki,przekładamy do garnka zalewamy
piwem,tak, by
golonki były przykryte. Ostawiamy na noc. Następnego dnia
golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu,po około godzinie dodajemy warzywa gotujemy jeszcze 30 minut. Grubą folię aluminiową składamy na pół,smarujemy
olejem rzepakowym przekładamy
golonkę delikatnie polewamy sosem z gotowania zawijamy szczelnie.Możemy zawinąć dodatkowym arkuszem folii aluminiowej. Tak przygotowane
golonki kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki. Wyjmujemy gotowane warzywa układamy na ruszcie do grilla na kilka minut.